ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικές εκλογές: Πώς θα ψηφίσουν οι οπαδοί του Μελανσόν

Γαλλικές εκλογές: Πώς θα ψηφίσουν οι οπαδοί του Μελανσόν
REUTERS/Eric Gaillard

Τα δύο τρίτα των υποστηρικτών του υποψηφίου της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν θα απόσχουν ή θα ψηφίσουν λευκό στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ σχεδόν το 35% θα ψηφίσει τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήχθη μέσω του Διαδικτύου.

Μεταξύ των περίπου 243.000 προσώπων που είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα του κινήματός του, της «Ανυπότακτης Γαλλίας» και ψήφισαν στην ανεπίσημη αυτή έρευνα, το 36% επέλεξε λευκό ή άκυρο και το 29% την αποχή. Η επιλογή της ψήφου υπέρ της Μαρίν Λεπέν, της υποψήφιας της άκρας δεξιάς, δεν δινόταν σε αυτή τη δημοσκόπηση. Τον Μακρόν απάντησε ότι θα ψηφίσει ένα 34,8%.

Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον Μακρόν να κερδίζει τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών την Κυριακή συγκεντρώνοντας το 60% των ψήφων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αλλά για να το επιτύχει αυτό, εκτιμάται ότι ο πρώην τραπεζίτης θα χρειαστεί να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 20% των ψήφων του Μελανσόν.

Συνολικά, περίπου 7 εκατομμύρια Γάλλοι ψήφισαν τον Μελανσόν στον πρώτο γύρο.

Ο ίδιος ο Μελανσόν έχει καταστήσει σαφές ότι φυσικά δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Λεπέν, ούτε περιμένει κανένας από τους υποστηρικτές του να την ψηφίσουν.

Λίγη ώρα νωρίτερα, δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe για το δίκτυο BFMTV και το περιοδικό L'Express κατέγραψε μεγάλο προβάδισμα του Μακρόν επί της Λεπέν, 59% έναντι 41%, αλλά με τον κεντρώο πρώην υπουργό Οικονομίας του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ να χάνει 5 μονάδες και την υποψήφια της ακροδεξιάς να κερδίζει 5 μονάδες εν σχέσει με την 24η Απριλίου, μία ημέρα μετά τον πρώτο γύρο.

Το 18% των ερωτηθέντων από την Elabe που θεωρεί σίγουρο ή σχεδόν σίγουρο ότι θα πάει να ψηφίσει παραμένει ωστόσο αναποφάσιστο σε αυτό το στάδιο για την επιλογή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ