ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν vs Λεπέν: Κρίσιμο debate πριν από τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών (pics&vids)

Μακρόν vs Λεπέν: Κρίσιμο debate πριν από τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών (pics&vids)
REUTERS/Eric Feferberg/Pool

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και οι δύο «μονομάχοι», Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν, θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο αποψινό debate.

Στόχος και των δύο να πείσουν τους αναποφάσιστους και όσους σκοπεύουν να απέχουν από την εκλογική διαδικασία προκειμένου να κερδίσουν τις εκλογές. Τόσο ο κεντρώος πολιτικός όσο και η ακροδεξιά Λεπέν θα δώσουν σκληρή μάχη στην κρίσιμη τηλεμαχία που θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα (8 ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να την παρακολουθήσουν εκατομμύρια τηλεθεατές.

Έπειτα από 10 ημέρες τεταμένης εκστρατείας μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών ο Μακρόν παραμένει πρώτος στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, περίπου στο 60%, όμως η διαφορά του φαίνεται να μειώνεται με τη Λεπέν.

2017 05 02T063041Z 19978948 RC1595800590 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION MACRON

(Πηγή: REUTERS/Benoit Tessier)

Η αποχή, που για πολλούς ενδέχεται να ωφελήσει την άκρα δεξιά, εκτιμάται μεταξύ του 22% και του 28%, ενώ το 18% των ψηφοφόρων που είναι σίγουροι ή σχεδόν σίγουροι ότι θα ψηφίσουν είναι αναποφάσιστοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Elabe.

Η υποψήφια της άκρας δεξιάς δεν έχει σταματήσει να φλερτάρει τους ψηφοφόρους του υποψήφιου της αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, τουλάχιστον το 20% των οποίων αναμένεται να στραφούν προς εκείνη, ενώ σχεδόν οι μισοί θα ψηφίσουν τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις.

2017 04 20T124715Z 1510391212 RC1D5CFAB280 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION LEPEN

(Πηγή: REUTERS/Philippe Laurenson)

Στη τηλεμαχία ο 39χρονος Μακρόν έχει δεσμευθεί να δώσει μάχη «σώμα με σώμα» με την αντίπαλό του, η οποία, όπως έχει πει ο ίδιος «έχει ένα πρόγραμμα επικίνδυνο».

«Θέλω να ακολουθήσω την τακτική σώμα με σώμα στη μάχη για τις απόψεις για να καταδείξω ότι πρόκειται για ψευδείς λύσεις», εξήγησε.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του, στόχος του θα είναι να «προτάξει την ασάφεια του προγράμματος της Λεπέν, όπως για παράδειγμα αυτή η πλήρης οπισθοχώρηση σχετικά με την αποχώρηση από την ευρωζώνη», που πλέον δεν είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της.

Από την πλευρά της η Λεπέν επιτέθηκε και πάλι μέσω του λογαριασμού της στο Twitter στον Μακρόν, τον οποίο χαρακτηρίζει «εχθρό του λαού» και κληρονόμο του αντιδημοφιλή, σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ: αν ο Μακρόν «δεν αισθάνεται άνετα» στη διάρκεια της τηλεμαχίας, «μπορεί πάντα να ζητήσει από τον Φρανσουά Ολάντ να έρθει να του κρατήσει το χεράκι», ειρωνεύτηκε η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου.

Δύο μονομάχοι, δύο οράματα

Και οι δύο διεκδικούν τον όρο «πατριώτης» και παρουσιάζονται ως ενσάρκωση της πολιτικής ανανέωσης. Όμως, ο φιλοευρωπαίος Εμανουέλ Μακρόν και η εθνικίστρια Μαρίν Λεπέν προτείνουν στους Γάλλους ένα εκ διαμέτρου αντίθετο μέλλον, κυρίως ως προς το ευρώ και την Ευρώπη.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, άγνωστος στους Γάλλους μέχρι πριν από λίγο καιρό, δημιούργησε εκ του μηδενός την κίνησή του «Εμπρός!», για να αντιμετωπίσει την πρώτη προεκλογική εκστρατεία της ζωής του. Η Μαρίν Λεπέν που κληρονόμησε το κόμμα του μπαμπά της, το Εθνικό Μέτωπο, προσωποποίησε την δική της πολιτική κίνηση «Συσπείρωση Μπλε Μαρίν» για να κατακτήσει την εξουσία.

Σε μία χώρα που περνά κρίση ταυτότητας, με φόντο την ανεργία και την τρομοκρατική απειλή, και οι δύο δηλώνουν «πατριώτες».

Η 48χρονη Μαρίν Λεπέν, παρουσιάζεται ως η υποψήφια «των πατριωτών κατά της παγκοσμιοποίησης». Το νέο της σλόγκαν «να επιλέξουμε την Γαλλία».

Ο 39χρονος Εμανουέλ Μακρόν, είναι ο υποψήφιος «των πατριωτών κατά των εθνικιστών». Το σλόγκαν του, «Μαζί, Γαλλία!».

Στις συγκεντρώσεις τους, οι υποστηρικτές τους κουνούν με υπερηφάνεια και ενθουσιασμό γαλλικές σημαίες, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με την Μασσαλιώτιδα.

Και οι δύο επικαλούνται τα λόγια του στρατηγού ντε Γκολ στις ομιλίες τους, ήρωα της γαλλικής αντίστασης κατά την ναζιστική κατοχή, για να καλέσουν τους υποστηρικτές προς την ελευθερία. Και οι δύο επικαλούνται το εθνικό πεπρωμένο, την Ιστορία της Γαλλίας, τους λογοτέχνες της, τις ένδοξες στιγμές της...

Και οι δύο θέλουν να θέσουν τέρμα στην παραδοσιακή διαίρεση ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, που κυριαρχεί στην γαλλική πολιτική ζωή εδώ και μισό αιώνα. Στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου προκάλεσαν σοκ εξουδετερώνοντας τους ρεπουμπλικανούς της γαλλικής δεξιάς και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Παρουσιάζονται και οι δύο αντισυστημικοί, ενώ οι αντίπαλοί τους επικρίνουν και τους δύο ως κληρονόμους: «Δεν πρόκειται για ανανέωση, είναι ανακύκλωση», λέει η Λεπέν κατηγορώντας τον Μακρόν ότι είναι ο συνεχιστής της πολιτικής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στην οποία άλλωστε συμμετείχε. «Είναι η κληρονόμος του γαλλικού πολιτικού συστήματος, κληρονόμος του κόμματος, του πατέρα της, των ιδεών του», επιμένει ο Μακρόν.

Δαυίδ εναντίον Γολιάθ

Η δικηγόρος που πήρε την σκυτάλη από τον πατέρα της το 2011 στην ηγεσία του Εθνικού Μετώπου που ιδρύθηκε το 1972, συμμετέχει εδώ και δεκαπέντε χρόνια στην γαλλική πολιτική ζωή. Είναι ευρωβουλευτής.

1234

(Πηγή: Reuters)

Εχοντας φοιτήσει στα σχολεία της γαλλικής ελίτ, ο πρώην τραπεζίτης Μακρόν, μπήκε στην πολιτική το 2012 ως σύμβουλος του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, πριν γίνει υπουργός Οικονομίας (2014-2016).

download 4

(Πηγή: Reuters)

Ο ένας μιλά για μία «Ευρώπη που προστατεύει», η άλλη θέλει την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και προτείνει δημοψήφισμα για την συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η μία θα απαγόρευε τη ισλαμική μαντίλα και το μπουρκίνι στους δημόσιους χώρους, ο άλλος όχι. Η μία θέλει να καταργήσει τον νόμο που απελευθερώνει τον κώδικα απασχόλησης, ο άλλος όχι.

Στην εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας, και καθώς οι τόνοι ανεβαίνουν, η Λεπέν παρουσιάζεται ως «ο Δαυίδ κατά του Γολιάθ» απέναντι σε έναν υποψήφιο που υποστηρίζεται από «ένα σάπιο ρεπουμπλικανικό μέτωπο».

Ο αντίπαλός της πάλι, έχει υποσχεθεί ότι δεν θα αφήσει «ούτε εκατοστό εδάφους, ούτε δευτερόλεπτο ανάπαυλα, ούτε μία σταγόνα ενέργειας» στην Μαρίν Λεπέν.

Η ρητορική του Εμανουέλ Μακρόν, φιλελεύθερη σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, προσελκύει κυρίως τους νέους των αστικών κέντρων, τα μεσαία στρώματα και τον επιχειρηματικό κόσμο. Ο αντιμεταναστευτικός-αντιευρωπαϊκός λόγος της Μαρίν Λεπέν προσελκύει τα λαϊκά στρώματα, τους κατοίκους της επαρχίας, τους «αόρατους» και ποντάρει στα θύματα της ανεργίας.

Η ατμόσφαιρα στις συγκεντρώσεις τους είναι επίσης διαμετρικά αντίθετη. Εκείνος μιλά για μία «ανοικτή Γαλλία, φιλόδοξη και με αυτοπεποίθηση», στην οποία θέλει να επιστρέψει την «αισιοδοξία» της. Εκείνη υπόσχεται να αντιμετωπίσει τους φόβους για την μετανάστευση, το ισλάμ και την ασφάλεια, «την υπεράσπιση του πολιτισμού μας».

Οι υποστηρικτές της Μαρίν Λεπέν μιλούν για «επίδειξη ισχύος», γιουχάρουν τους αντιπάλους τους, κραυγάζουν «είμαστε στην πατρίδα μας».

Χαμογελαστός, ο Εμανουέλ Μακρόν, προτιμά να βλέπει στο πλήθος την «έκφραση της επιθυμίας» και προειδοποιεί : «Εδώ, δεν γιουχάρουμε!».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ