ΚΟΣΜΟΣ

O Τραμπ κάνει επίδειξη δύναμης στη Βόρεια Κορέα με νέα εκτόξευση πυραύλου (pics&vid)

O Τραμπ κάνει επίδειξη δύναμης στη Βόρεια Κορέα με νέα εκτόξευση πυραύλου (pics&vid)
Facebook/ 30th Space Wing (Vandenberg Air Force Base, Calif.)

Οι ΗΠΑ εκτόξευσαν επιτυχώς τον δεύτερο διηπειρωτικό, μη οπλισμένο, βαλλιστικό πύραυλο Minuteman III (ICBM) μέσα σε διάστημα επτά ημερών, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Βόρεια Κορέα και τον Κιμ Γιονγκ Ουν πως όσο εκείνοι προσπαθούν να κατασκευάσουν έναν βαλλιστικό πύραυλο μακριάς εμβέλειας, το αμερικανικό οπλοστάσιο το έχει ήδη στη διάθεσή του.

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από την βάση Vandeberg της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλιφόρνια στις 7:02 τοπική ώρα την Τετάρτη. Ταξίδεψε περίπου 4.200 μίλια σε μια περιοχή δοκιμών κοντά στην περιοχή Kwajalein Atoll στα νησιά Μάρσαλ.

Πρόκειται για την δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση τέτοιου πυραύλου από τις ΗΠΑ, με την πρώτη να έχει πραγματοποιηθεί μόλις στις 26 Απριλίου, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο rt. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή γίνεται ενώ κλιμακώνεται η ένταση στην κορεατική χερσόνησο, έπειτα και από τη δοκιμαστική εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγιάνγκ, αλλά και τις προειδοποιήσεις της Β. Κορέας ότι είναι έτοιμη για μια έκτη πυρηνική δοκιμή «ανά πάσα ώρα και στιγμή».

Ωστόσο, όπως εξηγεί η υπηρεσία 30th Space Wing που πραγματοποίησε τη δοκιμή, η αποστολή είχε σχεδιαστεί εδώ και δέκα μήνες. Η υπηρεσία επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, ότι οι δοκιμές του Minuteman III στοχεύουν «στην επικύρωση και την επαλήθευση της αποτελεσματικότητας, της ετοιμότητας και της ακρίβειας του συστήματος όπλων».

«Αυτές οι δοκιμές επαληθεύουν την ακρίβεια και την αξιοπιστία του συστήματος όπλων, παρέχοντας πολύτιμα δεδομένα για την εξασφάλιση ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού πυρηνικού αποτρεπτικού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο αμερικανικός στρατός αρνήθηκε ότι η προηγούμενη δοκιμή είχε οποιαδήποτε σχέση με τις εντάσεις στη Βόρεια Κορέα. Εκπρόσωπος της βάσης τόνισε ότι οι αποστολές αυτές γίνονται συχνά και σχεδιάζονται εκ των προτέρων.

Οι προηγούμενες δοκιμές του ίδιου βαλλιστικού πυραύλου έχουν περιγραφεί στο παρελθόν ως μήνυμα για τους εχθρούς των ΗΠΑ. «Η προσομοιωμένη ηλεκτρονική εκκίνηση ενός Minuteman III είναι ένα μήνυμα προς τον αμερικανικό λαό, τους συμμάχους μας και τους αντιπάλους μας, ότι οι ικανότητές μας για τους πυραύλους αυτούς είναι ασφαλείς, θανατηφόρες και έτοιμες», τόνισε η εκπρόσωπος, έπειτα από μια άλλη επιτυχημένη εκτόξευση που έγινε στις 11 Απριλίου.

Ο πύραυλος Minuteman III είναι ένας από τους πυλώνες της αμερικανικής τριάδας για τον αέρα, την ξηρά και τη θάλασσα, που περιλαμβάνει επίσης το υποβρύχιο της Οχάιο και τον στρατηγικό βομβαρδισμό B-52.

Το ICBM αναπτύχθηκε αρχικά το 1970 και η ωφέλιμη ζωή του τελειώνει σε 13 χρόνια. Μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να ξοδέψει 1 τρις δολάρια σε ένα τεράστιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των όπλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ