ΚΟΣΜΟΣ

Η 16χρονη προσκοπίνα που στάθηκε απέναντι στους νεοναζί (pics&vid)

Η 16χρονη προσκοπίνα που στάθηκε απέναντι στους νεοναζί (pics&vid)

Η αντιπαράθεση που βλέπετε στη φωτογραφία είναι πραγματική. Στα αριστερά ένας θυμωμένος άντρας, με μαύρα γυαλιά και ξυρισμένο κεφάλι. Πρόκειται για έναν ακροδεξιό διαδηλωτή. Στα δεξιά, ένα κοριτσάκι 16 χρόνων!

Το στιγμιότυπο απαθανάτισε ένας ερασιτέχνης φωτογράφος που βρέθηκε στις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς στην Τσεχία όταν η πομπή των ναζί και ακροδεξιών διαδηλωτών συναντήθηκε με την πομπή των πολιτών που διαδήλωνε ειρηνικά.

Η φωτογραφία έγινε viral και η προσοχή όλων στράφηκε στην κοπέλα. Πρόκειται για την 16χρονη πρόσκοπο Lucie Myslíková.

«Είναι μόλις 16 χρόνων κι όμως στάθηκε με υπερηφάνεια απέναντι στον μαυροφορεμένο άντρα και ανέπτυξε βαθιά επιχειρήματα», δήλωσε στο CNN ο Βλαντιμίρ Τσιτσμανέκ, ο άντρας που τράβηξε τη φωτογραφία.

Ο Τσιτσμανέκ είναι προγραμματιστής πληροφορικής και ερασιτέχνης φωτογράφος που παρακολούθησε τη σκηνή στην πόλη Μπρνο.

"Θέλαμε να δείξουμε στους νεοναζί ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Θέλαμε κατά κάποιον τρόπο να τρολάρουμε τους Ναζί», λέει ο φωτογράφος και επισημαίνει ότι ένας φίλος τους, διαδηλωτής του υπέδειξε τη σκηνή της λογομαχίας.

«Δεν άκουσα τη συζήτηση από την αρχή αλλά η Lucie του μιλούσε για την έννοια των εθνών και των εθνών-κρατών, για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες» λέει στο CNN ο φωτογράφος.

«Προσπάθησε να του εξηγήσει ότι ο εθνικισμός δεν έχει νόημα. Είμαστε όλοι άνθρωποι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε κανέναν διαφορετικά με βάση αυθαίρετες διακρίσεις».

Η Lucie χαρακτήρισε τη συνάντηση ως μια "έντονη συζήτηση" η οποία όμως δεν έγινε βίαιη.

Την Πρωτομαγιά, ο αριθμός των ακροδεξιών διαδηλωτών ξεπεράστηκε από αυτούς που διαδήλωναν ειρηνικά με τραγούδια και μουσική.

Το Κίνημα Προσκόπων μοιράστηκε τη φωτογραφία στη σελίδα του Facebook.

"Άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα μαζί τους και οι #Scouts (πρόσκοποι) βγήκαν στο δρόμο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στις αξίες της διαφορετικότητας, της ειρήνης και της κατανόησης.. δημιουργώντας έναν καλύτερο κόσμο!" έγραψαν στη σελίδα τους.

CNN, Girl Scout stands up to demonstrator at neo-Nazi rally

BY Donie O'Sullivan

ΔΗΜΟΦΙΛΗ