ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποιεί κατά της εισαγωγής παράλληλων νομισμάτων

Γαλλία: Ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποιεί κατά της εισαγωγής παράλληλων νομισμάτων
REUTERS/Axel Schmidt

Η Μαρίν Λεπέν άφησε να εννοηθεί οτι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας προειδοποίησε κατά της εισαγωγής δύο παράλληλων νομισμάτων. Η ακροδεξιά υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές θεωρεί οτι με αυτό τον τρόπο υπονομεύεται η εμπιστοσύνη.

«Ακούω προτάσεις για ένα διπλό νόμισμα, με την επιστροφή του εθνικού νομίσματος παράλληλα με ένα ευρωπαϊκό νόμισμα. Πρέπει να πω ότι τέτοιου είδους ισχυρισμοί θα έθεταν σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη στο νόμισμα», δήλωσε ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Μιλώντας σε συνέδριο νομισματικής πολιτικής στην Τράπεζα της Γαλλίας, πρόθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν έχει τροποποιήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων σε σχέση με τις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Η Λεπέν, υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, δήλωσε ότι θέλει να αντικαταστήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα με ένα άλλο, πιο χαλαρό σύστημα που θα έχει τη μορφή του καλαθιού νομισμάτων ECU (Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα) που προηγήθηκε του ευρώ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αυτό θα υπάρχει εκ παραλλήλου με το εθνικό νόμισμα, το οποίο είπε ότι ελπίζει πως οι Γάλλοι θα έχουν στις τσέπες τους μέσα σε δύο χρόνια εάν κερδίσει την εξουσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ