ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο τελευταίος υπουργός Άμυνας της Ανατολικής Γερμανίας

Πέθανε ο τελευταίος υπουργός Άμυνας της Ανατολικής Γερμανίας
REUTERS/Lutz Schmidt/File Photo

Ο πρώην και τελευταίος υπουργός Αμύνης της Ανατολικής Γερμανίας, Χάιντς Κέσλερ πέθανε σε ηλικία 97 ετών.

Ο Κέσλερ, ένας από τους λίγους επιζήσαντες ηγέτες της Ανατολικής Γερμανίας, ήταν φίλος του ηγέτη της Έριχ Χόνεκερ και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ως τελευταίος υπουργός Αμύνης της Ανατολικής Γερμανίας (1985-1989), έφερε ακέραια όλη την ευθύνη για τον θάνατο των ανατολικογερμανών πολιτών που σκοτώθηκαν από πυρά γερμανών στρατιωτών στην προσπάθειά τους να διαφύγουν στη Δύση.

Συνελήφθη το 1991, έπειτα από πληροφορίες που υπήρχαν ότι σχεδίαζε να εγκαταλείψει τη Γερμανία. Στη συνέχεια καταδικάστηκε με την κατηγορία της πρόκλησης ανθρωποκτονιών και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης επτάμισι ετών. Ωστόσο αποφυλακίστηκε αφού εξέτισε πέντε χρόνια της ποινής του.

Πιστεύεται ότι περίπου 750 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν στη Δύση από την Ανατολική Γερμανία, παρότι εκτιμάται ότι ο αριθμός τους ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Ο Κέσλερ και μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και ενώ η Ανατολική Γερμανία έπαψε να υφίσταται ως κράτος, εξακολουθούσε να συμμετέχει στις δραστηριότητες του Κομμουνιστικού Κόμματος μέχρι πριν από μερικά χρόνια.

Υποστήριζε ότι εκείνοι που σκοτώθηκαν στα σύνορα εξέθεταν τον εαυτό τους σε κίνδυνο ενώ ευρέως υποστήριζε ότι η δικαιοσύνη «έκανε διακρίσεις σε βάρος ανθρώπων και ενοχοποίησε ανθρώπους επειδή είχαν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις».

Ως στρατηγός, ο Κέσλερ υπήρξε επίσης ένας από τους ελάχιστους Γερμανούς στρατιωτικούς που κατάφερε να λιποτακτήσει από τη Βέρμαχτ, τον στρατό της ναζιστικής Γερμανίας, και να προσχωρήσει στον σοβιετικό Κόκκινο Στρατό τον Ιούλιο του 1941.

9953936

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/BRITTA PEDERSEN

Στην ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου Eulenspiegel Verlagsgruppe, ο οποίος εξέδωσε το βιβλίο του Κέσλερ με τίτλο "Χωρίς το Τείχος Εκεί θα γίνονταν πόλεμος", αναφέρεται ότι ο Κέσλερ πέθανε σε νοσοκομείο του Βερολίνου την Τρίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ