ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα «γυρνάει την πλάτη» στις ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα – Η αυστηρή προειδοποίηση

Η Κίνα «γυρνάει την πλάτη» στις ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα – Η αυστηρή προειδοποίηση
Συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ (Φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Carlos Barria

Η Κίνα φαίνεται πως είναι αντίθετη σε δραστικές λύσεις κατά της Βόρειας Κορέας όπως θα το επιθυμούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και για αυτό το λόγο ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις υπερπτήσεις βομβαρδιστικών στη Β. Κορέα, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Γκενγκ Σουάνγκ να ζητά να αποφύγουν τις άσκοπα προκλητικές εκδηλώσεις δύναμης που μπορούν να γίνουν αφορμή για μια "πυρηνική απάντηση".

Νωρίτερα, το Βορειοκορεατικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA) είχε σχολιάσει πως η Κίνα θα πρέπει να είναι ευγνώμων στη Βόρεια Κορέα για την προστασία που της παρείχε κατά τον πόλεμο του 1950-1953 και δεν θα πρέπει να εξαντλήσει την υπομονή της.

Όπως σχολιάζει το Reuters, είναι μια σπάνια εκδήλωση δυσαρέσκειας των Βορειοκορεατών προς τους Κινέζους και επισημαίνεται πως τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι τόσο ισχυρές καθώς οι Κινέζοι εκφράζουν, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σκεπτικισμό για το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

Αφού λοιπόν οι Βορειοκορεάτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους προς την Κίνα, απειλώντας πως μπορεί να υπάρξουν «σοβαρές» επιπτώσεις μεταξύ των δύο χωρών, η Κίνα φαίνεται να «συμμαζεύεται» και να απομακρύνεται από τις ΗΠΑ.

Η Βόρεια Κορέα κατηγορεί τους Κινέζους για την πρότασή τους προς την Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. «Η ΛΔ της Κορέας δεν θα ικετέψει ποτέ για τη διατήρηση της φιλίας με την Κίνα, ρισκάροντας το πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο είναι τόσο σημαντικό όσο η ίδια της η ύπαρξη», ανέφερε το βορειοκορεατικό πρακτορείο

Από την πλευρά του ο Γενγκ δήλωσε σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters: «Η θέση της Κίνας για την διατήρηση φιλικών σχέσεων με την γείτονος Βόρεια Κορέα είναι επίσης σημαντική».

Σημειώνεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν την Κίνα, τον μοναδικό μεγάλο σύμμαχο της Βόρειας Κορέας, να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων του Βορρά, γεγονός που προκάλεσε ισχυρή αντίδραση από τη διοίκηση του Τραμπ, προειδοποιώντας ότι έχει λήξει η «εποχή στρατηγικής υπομονής».

Παράλληλα, όμως η Κίνα κάλεσε την Επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου να σταματήσει να παρεμβαίνει και σε υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ.

Η Κίνα άσκησε σκληρή κριτική στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την Κίνα του αμερικανικού κογκρέσου (CECC), σχετικά με θέματα που αφορούν στο Χονγκ Κονγκ. Η συνεδρίαση είχε τίτλο: «Θα επιβιώσει το μοντέλο του Χονγκ Κονγκ; Μία αξιολόγηση 20 χρόνια μετά την επιστροφή».

«Η συνεδρίαση αποτελεί απροκάλυπτη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Η Κίνα είναι πολύ δυσαρεστημένη και αντιτίθεται σφόδρα σε αυτή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Γκενγκ ανέφερε ότι τις δύο περασμένες δεκαετίες, οι πολιτικές: «μία χώρα, δύο συστήματα», «ο λαός του Χονγκ Κονγκ κυβερνά το Χονγκ Κονγκ», αλλά και ένας υψηλός βαθμός αυτονομίας, εφαρμόσθηκαν αποτελεσματικά.

«Αυτό είναι ένα γεγονός που γίνεται αποδεκτό από τον καθένα που δεν έχει προκατάληψη», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η CECC είναι προκατειλημμένη για τα θέματα που αφορούν την Κίνα.

«Το Χονγκ Κονγκ αποτελεί ειδική διοικητική περιοχή της Κίνας και οι υποθέσεις του είναι καθαρά εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», τόνισε ο Γκενγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ