ΚΟΣΜΟΣ

Τα πρώτα ταξίδια του Τραμπ στο εξωτερικό - Ποιες χώρες θα επισκεφθεί

Τα πρώτα ταξίδια του Τραμπ στο εξωτερικό - Ποιες χώρες θα επισκεφθεί
REUTERS/Carlo Allegri/Stefano Rellandini

Ο πάπας Φραγκίσκος θα υποδεχθεί τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 24 Μαΐου, παρά τη διαφωνία που είχε ξεσπάσει αναμεσά τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ. Όπως διευκρίνισε το Βατικανό, η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 08:30 (09:30 ώρα Ελλάδας).

Ο Τραμπ αναμένεται να επισκεφθεί κατόπιν, την 25η Μαΐου στις Βρυξέλλες, πριν επιστρέψει την 26η και την 27η Μαΐου στην Ιταλία για τη σύνοδο των αρχών κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας των Επτά (G7) στην Ταορμίνα της Σικελίας.

Η αμερικανική προεδρία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι στα τέλη του μήνα θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και το Βατικανό, στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ την 20ή Ιανουαρίου.

Σημειώνεται πως τον Φεβρουάριο του 2016, ο πάπας όταν είχε ερωτηθεί για τον Τραμπ, τότε ακόμη υποψήφιο στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων, είχε τονίζει πως «κάποιος που θέλει να οικοδομήσει τείχους κι όχι γέφυρες δεν είναι χριστιανός». Η δήλωσή του προκαθημένου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας προκάλεσε την αντίδραση του μεγιστάνα των ακινήτων, ο οποίος χαρακτήρισε «ντροπή» το ότι ένας εκκλησιαστικός ηγέτης «θέτει υπό αμφισβήτηση την πίστη κάποιου». Όπως είχε πει τότε ο Τραμπ:

Ο πάπας δεν καταλαβαίνει παρά μόνο μια εκδοχή της ιστορίας, δεν βλέπει την εγκληματικότητα, την εμπορία ναρκωτικών και τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις που έχουν οι τρέχουσες πολιτικές στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ πάντως δήλωσε πως ανυπομονεί να συναντηθεί με τον ποντίφικα στο περιθώριο του ταξιδιού του στη Σικελία.

«Υποδέχομαι όλους τους αρχηγούς κρατών που το ζητούν», απάντησε το Σάββατο ο πάπας, μέσα στο αεροπλάνο με το οποίο πήγαινε στην Αίγυπτο, ερωτηθείς σχετικά, αν και διευκρίνισε πως τέτοιο αίτημα δεν είχε ακόμη υποβληθεί από τον Λευκό Οίκο.

640x640 14

REUTERS/Gregorio Borgia

Γενικά, οι ξένοι ηγέτες υποβάλλουν αυτού του είδους τα αιτήματα στο Βατικανό πολλούς μήνες νωρίτερα, όπως επισημαίνει το Reuters.

Σε μια ομιλία του στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ πρόβαλε το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό ως μια προσπάθεια να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των μουσουλμάνων, των χριστιανών και των εβραίων στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ