ΚΟΣΜΟΣ

Ο θριαμβευτικός λόγος του Τραμπ για την αντικατάσταση του Obamacare (pics)

Ο θριαμβευτικός λόγος του Τραμπ για την αντικατάσταση του Obamacare (pics)
REUTERS/ CARLOS BARRIA

Απόλυτα ικανοποιημένος και θριαμβολογώντας υποδέχτηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για την κατάργηση του Obamacare.

Αμέσως μετά την έγκριση της μεταρρύθμισης που εκπόνησαν οι Ρεπουμπλικάνοι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με οριακή πλειοψηφία, ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα «τελειώσει» με το σύστημα ασφάλισης υγείας που είχε θέσει σε εφαρμογή ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, προβλέποντας μια «απίστευτη νίκη».

Ο Αμερικανός πρόεδρος περιστοιχισμένος από ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, εμφανίστηκε βέβαιος ότι το σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων θα εγκριθεί από τη Γερουσία και ότι θα γίνει ακόμη καλύτερο.

1trump 2

Επισήμανε πως είχε «πει εδώ και καιρό» πως το λεγόμενο Obamacare δεν θα συνέχιζε να εφαρμόζεται, ενώ το χαρακτήρισε «μια αποτυχία» και «νεκρό». «Θα το τελειώσουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολλά άλλα πράγματα», συμπλήρωσε, τονίζοντας ακόμη πως εάν η κυβέρνησή του δεν πληρώσει λύτρα—κατά τον όρο που χρησιμοποίησε—στα ασφαλιστικά ταμεία και στις ασφαλιστικές εταιρείες, το τρέχον σύστημα θα πάψει να υπάρχει.

1trump 3

Η ψηφοφορία

Με 217 ψήφους υπέρ έναντι 213 κατά, οι Ρεπουμπλικανοί έλαβαν οριακή πλειοψηφία για να ωθήσουν τη νομοθεσία μέσω του Σώματος, στέλνοντάς το στη Γερουσία για εξέταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας από τους Δημοκρατικούς δεν ψήφισε το νοομοσχέδιο του Σώματος.

1trump 4

Στο νομοσχέδιο, διατηρούνται σε ισχύ ορισμένες σημαντικές προβλέψεις του Obamacare, ενώ προβλέπεται η διάθεση κονδυλίου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να καλυφθεί το οικονομικό κόστος για την προσφορά υπηρεσιών υγείας σε όσους είναι ασφαλισμένοι και θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερες δαπάνες για την πρόσβαση τις υπηρεσίες υγείας, με την κατάργηση του Obamacare.

Η συζήτηση μεταφέρεται τώρα στη Γερουσία, την άνω Βουλή των ΗΠΑ, όπου αναμένεται πως το κείμενο θα τροποποιηθεί κατά μεγάλο μέρος του τις επόμενες εβδομάδες.

Η κατάργηση του εν λόγω νομοσχεδίου και η αντικατάστασή του ήταν μία από τις κυριότερες υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου.

Τον περασμένο μήνα, το νομοσχέδιο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, προκαλώντας την έντονη ενόχληση του Τραμπ, ο οποίος είχε κηρύξει πόλεμο στους υπερσυντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς που δεν το ψήφισαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ