ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Οκτώ άτομα καταδικάστηκαν για σχεδιασμό επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Βραζιλία: Οκτώ άτομα καταδικάστηκαν για σχεδιασμό επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες
REUTERS/Ricardo Moraes

Οκτώ Βραζιλιάνοι καταδικάστηκαν την Πέμπτη με ποινές φυλάκισης από 6 έως 15 ετών από ομοσπονδιακό δικαστήριο της χώρας, καθώς θεωρείται ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, εμπνευσμένοι από τις δράσεις του Ισλαμικού Κράτους.

Τα άτομα αυτά συνελήφθησαν τον Ιούλιο, δύο εβδομάδες πριν εγκαινιαστούν οι Ολυμπιακοί, εγείροντας φόβους επίθεσης στο διεθνές αθλητικό γεγονός. Οι Αρχές έκαναν γνωστό ότι ήταν μία 'χαλαρά οργανωμένη συμμορία ερασιτεχνών', μετά βίας συνδεδεμένοι μέσω των κοινωνικών μέσων.

Ο αρχηγός της ομάδας, Λεονίντ ελ Κάδρε ντε Μιέλο, 33, καταδικάστηκε για στρατολόγηση με σκοπό τη διεξαγωγή τρομοκρατικών πράξεων, σε 15 χρόνια και 10 μήνες φυλακή. Οι άλλοι επτά καταδικάστηκαν για εγκληματική συνέργεια και για την προώθηση τρομοκρατικής οργάνωσης, καθένας με ποινή κάθειρξης 6 χρόνων και 5 μηνών, όπως αναφέρει το Reuters.

Αξιωματούχοι της βραζιλιανής κυβέρνησης είπαν ότι τα μέλη της συμμορίας δεν είχαν γνωριστεί μεταξύ τους, είχαν έλλειψη χρημάτων και δεν είχαν πραγματική άμεση επαφή με το Ισλαμικό Κράτος, παρότι είχαν προσπαθήσει να αγοράσουν όπλα.

Οι αποδείξεις στη δίκη περιλάμβαναν φωτογραφίες των μελών της ομάδας που πόζαραν με τις μαύρες σημαίες του Ισλαμικού Κράτους και μια σελίδα καταγραφής διαδικτυακής συζήτησης περί της κατασκευής βόμβας χρησιμοποιώντας άνθρακα, λίπασμα και θειάφι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ