ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Η αντιπολίτευση αρνήθηκε τη ρωσική συμφωνία για ζώνες ασφαλείας

Συρία: Η αντιπολίτευση αρνήθηκε τη ρωσική συμφωνία για ζώνες ασφαλείας
Μέρος της διαπραγματευτικής ομάδας στην Αστάνα REUTERS/Mukhtar Kholdorbekov

Αρνητική ήταν η στάση και η τελική απάντηση της συριακής αντιπολίτευσης στο ρωσικό σχέδιο για ζώνες ασφαλείας στη Συρία. Το σχέδιο, το οποίο κατατέθηκε κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αστάνα, χαρακτηρίστηκε απειλή στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Επιπλέον, η αντιπολιτευτική δύναμη της εμπόλεμης Συρίας αρνήθηκε να αναγνωρίσει το Ιράν ως εγγυήτρια δύναμη οποιουδήποτε σχεδίου κατάπαυσης πυρός.

Η Τουρκία, που υποστηρίζει τους σύρους αντάρτες, και το Ιράν, που υποστηρίζει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, συμφώνησαν νωρίτερα χθες, Πέμπτη, στη ρωσική πρόταση για «ζώνες αποκλιμάκωσης» στη Συρία, μία κίνηση που χαιρετίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη αλλά αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Θέλουμε τη Συρία να διατηρήσει την ακεραιότητά της», είπε ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Οσάμα Αμπού Ζάιντ αφότου η Ρωσία, η Τουρκία και η Ιράν υπέγραψαν ένα μνημόνιο δημιουργίας ασφαλών ζωνών. Οι τρείς χώρες διοργανώνουν διαβουλεύσεις στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν, με σκοπό την κατάπαυση της εμπόλεμης κατάστασης στη Συρία.

«Είμαστε εναντίον του διαμελισμού της Συρίας. Όσον αφορά τις συμφωνίες, δεν συμμετέχουμε στη συμφωνία αυτή και ασφαλώς ποτέ δεν θα την υποστηρίξουμε όσο το Ιράν αποκαλείται εγγυήτρια χώρα», είπε ο Αμπού Ζάιντ.

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει «ένα τεράστιο χάσμα» μεταξύ των υποσχέσεων της Ρωσίας, η οποία επενέβη στρατιωτικά υπέρ του Άσαντ το 2015 και τον βοήθησε να αποκτήσει ξανά «το πάνω χέρι» στον εμφύλιο.

2017 05 04T141451Z 356303129 UP1ED5413KQ07 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA TALKS

(Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης/REUTERS/Mukhtar Kholdorbekov)

«Έχουμε ήδη μια συμφωνία στα χέρια μας, γιατί δεν εφαρμόζεται;» είπε, αναφερόμενος σε μια συμφωνία εκεχειρίας που ανακοινώθηκε από τη Ρωσία τον Δεκέμβριο η οποία αγνοήθηκε στο έδαφος. «Γιατί μεταπηδάμε τώρα σε ασφαλείς ζώνες;», ρώτησε.

«Η Ρωσία δεν ήταν ικανή ή δεν θέλει να εφαρμόσει τις υποσχέσεις που δίνει, και αυτό είναι θεμελιώδες πρόβλημα», τόνισε.

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν δεν δημοσιοποίησαν το μνημόνιο άμεσα, διατηρώντας μια ασάφεια ως προς τις λεπτομέρειές του. Οι ασφαλείς ζώνες όμως επρόκειτο να αποτελέσουν εδάφη χωρίς συρράξεις ώστε να επεκταθεί μια εκεχειρία, και θα επιτηρούνταν από ξένες δυνάμεις.

2017 05 04T135537Z 1458902495 UP1ED5412OO01 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA TALKS

(Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Συρία, Σταφάν ντε Μιστούρα/REUTERS/Mukhtar Kholdorbekov)

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε σε δήλωσή του την αμφιβολία του για την συμμετοχή του Ιράν ως εγγυήτριας δύναμης της συμφωνίας και για τις επιδόσεις της Δαμασκού σε προηγούμενες συμφωνίες.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε σε δήλωσή του ότι η πρόταση είναι ενθαρρυντική αλλά προειδοποίησε ότι θα πρέπει «να βελτιώνει πραγματικά τις ζωές των Σύρων».

2017 05 04T135711Z 999690341 UP1ED5412RA03 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA TALKS

(REUTERS/Mukhtar Kholdorbekov)

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ, είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον ότι η χώρα του υποστηρίζει τη δημιουργία ασφαλών ζωνών αλλά ότι θέλει να δει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο ρώσος διαπραγματευτής Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ είπε ότι υπό την πρόταση αυτή η Ρωσία μπορεί να στείλει παρατηρητές στις ασφαλείς ζώνες. Είπε ότι εάν συμφωνούσαν το Ιράν και οι Τουρκία, θα μπορούσαν να προσκληθούν ανεξάρτητοι παρατηρητές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ