ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Γαλλία: Μεγάλη αναμένεται να είναι η αποχή από τις κάλπες στο β΄ γύρο

Εκλογές Γαλλία: Μεγάλη αναμένεται να είναι η αποχή από τις κάλπες στο β΄ γύρο
REUTERS/Pascal Rossignol

Μεγάλη αναμένεται να είναι η αποχή των Γάλλων από τις κάλπες κατά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Odoxa. Ειδικότερα, το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων δεν θα πάει να ψηφίσει, ενώ πολλοί από αυτούς πρόσκεινται στην Αριστερά και είναι απογοητευμένοι επειδή οι υποψήφιοι της προτίμησής τους δεν εξασφάλισαν το "εισιτήριο" για τον επόμενο γύρο.

Το προβλεπόμενο ποσοστό αποχής θα είναι το δεύτερο χειρότερο σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών μετά το 1965, γεγονός που υπογραμμίζει την απογοήτευση πολλών ψηφοφόρων που έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των εκλογών πλησίασε το 78%, σύμφωνα στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών.

Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του franceinfo και δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, έδειξε ότι το 69% των ψηφοφόρων που δεν θα πάει στις κάλπες θα το κάνει διστακτικά αρνούμενο να επιλέξει μεταξύ των δύο φιναλίστ.

Το ένα τρίτο των υποστηρικτών του ηττημένου υποψηφίου της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος ήρθε τέταρτος στον πρώτο γύρο, απάντησε στη δημοσκόπηση ότι διάκειται εξίσου αρνητικά απέναντι στον Μακρόν και στην Λεπέν.

Από την δημοσκόπηση προέκυψε επίσης ότι οι ψηφοφόροι θεώρησαν πιο πειστικό τον Μακρόν από την Λεπέν στην τηλεμαχία της Τετάρτης επιβεβαιώνοντας έτσι τη γενική εντύπωση που είχε διαφανεί από προηγούμενες δημοσκοπήσεις αλλά και την εκτίμηση ότι νικητής θα αναδειχθεί ο Μακρόν.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με το Reuters, διαδικτυακά την Πέμπτη σε δείγμα 998 ανθρώπων.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ