ΚΟΣΜΟΣ

Εμανουέλ Μακρόν: Θα ηγηθώ της «μάχης» για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Εμανουέλ Μακρόν: Θα ηγηθώ της «μάχης» για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

«Είμαι υπέρ μιας συντονισμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, διατηρώντας την Ελλάδα στην Ευρωζώνη» δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Εμμανουέλ Μακρόν στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε, πριν την διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τονίζει χαρακτηριστικά στον ιστότοπο Mediapart ότι θα ηγηθεί της «μάχης» για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Είμαι υπέρμαχος της αρχής για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους του σχεδίου και της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Γιατί; Επειδή το σύστημα τώρα είναι μη βιώσιμο. Για αυτό πρέπει να βάλουμε δικλείδες ασφαλείας, να βρούμε μια συλλογική συμφωνία, αλλά ξέρουμε όλοι ότι με κάθε τρόπο θα πρέπει να φτάσουμε εκεί», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Η μια επιλογή είναι να κάνουμε αυτό, η άλλη είναι να πάρουμε τη συλλογική απόφαση, να ηγηθούμε αυτού του αγώνα...», επισήμανε ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

«Θα ηγηθώ αυτού του αγώνα, καθώς πιστεύω ότι είναι αναπόφευκτο και θα αποκαταστήσει την συλλογική μας αξιοπιστία», δήλωσε.

Για τον επικρατέστερο – σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις – νικητή του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα (για την Ελλάδα) να ξαναχτίσει μια σταθερή οικονομία, να σταθεροποιηθεί εντός του ευρώ, με το υπάρχον επίπεδο του χρέους».

Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ του Μακρόν

Ο ανεξάρτητος κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν διευρύνει το προβάδισμά του επί της Μαρίν Λεπέν και προηγείται με ποσοστό 63% έναντι 37% της αντιπάλου του ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, σύμφωνα με τη νέα σφυγμομέτρηση της εταιρείας Ifop-Fiducial.
Μετά την τηλεμαχία της Τετάρτης, όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Μακρόν ποσοστό υψηλότερο του 60%, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε βρεθεί και στο 59%.

2017 05 05T175051Z 912761105 RC17769A6520 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION

Οι ψηφοφόροι οι οποίοι στον πρώτο γύρο επέλεξαν να στηρίξουν τον Φρανσουά Φιγιόν φαίνεται ότι τώρα στρέφονται στον Μακρόν: το 45% από αυτούς είπε ότι θα ψηφίσει τον πρώην υπουργό Οικονομίας και το 32% τη Μαρίν Λεπέν ενώ το 23% δεν αποκάλυψε ποιον προτιμά. Οι ψηφοφόροι του Ζαν-Λικ Μελανσόν της "Ανυπότακτης Γαλλίας" θα στηρίξουν τον Μακρόν σε ποσοστό 54% και τη Λεπέν σε ποσοστό 14% ενώ οι ψηφοφόροι του Σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν τάσσονται σε ποσοστό 72% υπέρ του Μακρόν. Μόνο το 7% είπε ότι προτιμά τη Λεπέν.

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα χάκινγκ

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του ανεξάρτητου κεντρώου υποψήφιου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως έπεσε θύμα χάκινγκ που οδήγησε στην διαρροή εκατοντάδων εσωτερικών εγγράφων της προεκλογικής ομάδας, λίγες ώρες πριν το τέλος της επίσημης προεκλογικής περιόδου.

Όπως αναφέρεται, δεδομένα συνολικού όγκου περίπου 9 gigabyte της προεκλογικής ομάδας αναρτήθηκαν αργά την Παρασκευή στο διαδίκτυο.

Τα έγγραφα, όπως τονίζεται, παρουσίαζαν μόνο την ομαλή λειτουργία μιας προεκλογικής εκστρατείας, αλλά τα γνήσια έγγραφα αναμείχθηκαν με ψεύτικα και αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να σπείρουν «αμφιβολίες και παραπληροφόρηση».

2017 05 05T232939Z 962107971 RC1BDD267C00 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION MACRON LEAKS

«Η δημοσίευση αυτών των εσωτερικών εγγράφων δεν υπάρχει κανένας λόγος να μας ανησυχεί σε ό,τι αφορά την νομιμότητα και τη συμμόρφωσή τους», τόνισε το κόμμα (En Marche!) του Μακρόν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Η σοβαρότητα αυτού του περιστατικού είναι δεδομένη και δεν θα ανεχτούμε να τεθούν σε κίνδυνο τα ζωτικά συμφέροντα της δημοκρατίας», προσθέτει η ανακοίνωση.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών δε προέβη σε σχόλιο για την καταγγελθείσα ηλεκτρονική παρείσφρηση.

«Ούτε το υπουργείο Εσωτερικών, ούτε κανένα άλλο υπουργείο δεν θα σχολιάσει το περιστατικό αυτό, σύμφωνα με την νομοθεσία, η προεκλογική περίοδος έληξε τα μεσάνυχτα», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Αποδοκιμάστηκε η Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν, υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, έγινε δεκτή από διαδηλωτές που φώναζαν «Μαρίν γύρνα πίσω τα χρήματα» στη Ρενς, στον καθεδρικό ναό της οποίας πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη σήμερα, τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας.

2017 05 05T115414Z 1177060566 RC1C63139630 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION LE PEN

«Kαμπανάκι» Ολάντ για τα πυρηνικά όπλα

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ποια χέρια θα κληθούν από την Κυριακή και μετά, να διαχειριστούν τα πυρηνικά όπλα της χώρας.

2017 05 05T121432Z 2143046593 RC13890D1E20 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION POLITICS

«Είμαστε κράτος μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διαθέτουμε πυρηνικά όπλα, σας υπενθυμίζω, αυτή την ισχύ αποτροπής. Μπορεί να τα αφήσουμε στα χέρια όποιου να 'ναι; Όχι», τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στο Αρζαντόν-σιρ-Κρεζ.

«Συνεπώς πρέπει να στοχαστούμε και να εξετάσουμε σοβαρά το ζήτημα», πρόσθεσε ο Ολάντ, απευθυνόμενος «στις Γαλλίδες και τους Γάλλους που διστάζουν» να επιλέξουν μεταξύ του κεντρώου υποψηφίου Εμανουέλ Μακρόν ή της αποχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ