ΚΟΣΜΟΣ

Ποιον προτιμούν οι Γερμανοί για νέο Πρόεδρο της Γαλλίας

Ποιον προτιμούν οι Γερμανοί για νέο Πρόεδρο της Γαλλίας

Εάν οι Γερμανοί ψηφοφόροι έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν, πρόεδρος θα εκλεγόταν ο πρώτος με το θριαμβευτικό ποσοστό 73%, ενώ η ακροδεξιά υποψήφια του Εθνικού Μετώπου θα ελάμβανε μόλις 19,5%.

Αυτό προκύπτει από έρευνα την οποία διεξήγαγε το Ινστιτούτο διαδικτυακών δημοσκοπήσεων Civey, η οποία δημοσιεύεται στην έγκυρη εφημερίδα του Αμβούργου "Die Zeit". H δημοσκόπηση είναι κυλιόμενη και γίνεται από τις 26 Απριλίου. Σύμφωνα με αυτήν, οι Γερμανοί ψηφοφόροι συντάσσονται με την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία κατά τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών δεν πήρε θέση υπέρ κανενός υποψηφίου, αλλά κατόπιν εκφράστηκε σαφώς υπέρ του κ. Μακρόν:

«Η επιτυχία του θα ήταν ένα θετικό μήνυμα για το πολιτικό κέντρο το οποίο θέλουμε να ενισχύσουμε και στην Γερμανία», όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα oι χριστιανοδημοκράτες (CDU) ψηφοφόροι προτιμούν σε ποσοστό 91,7% τον Εμανουέλ Μακρόν και μόνο το 5,6% θα ψήφιζε την Μαρίν Λεπέν. Τον φιλελεύθερο Γάλλο υποψήφιο θα προτιμούσε μάλιστα το 96,5%, των ψηφοφόρων του κόμματος των Πρασίνων (Die Gruenen) και μόλις το 1,1% την ακροδεξιά υποψήφια.

Οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) ψηφοφόροι θα επέλεγαν τον κ. Μακρόν σε ποσοστό 95%, ενώ την κ.Λεπέν το 1,3%, οι φιλελεύθεροι (FDP) σε ποσοστό 87,3% και 4,3% αντίστοιχα, ενώ οι αριστεροί (Die Linke) 71,3% και 10,6%.

Φυσικά, οι ψηφοφόροι του κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (ΑfD) θα προτιμούσαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία, 80,1%, την κ. Λεπέν και μόνον το 1,7% θα ψήφιζε Εμανουέλ Μακρόν.

Τέλος, οι Ανατολικογερμανοί ψηφοφόροι θα προτιμούσαν τον Εμανουέλ Μακρόν σε ποσοστό 63%, ενώ την Μαριν Λεπέν θα ψήφιζε το 30%. Στα δυτικά κρατίδια το αποτέλεσμα θα ήταν 75% και 17% αντίστοιχα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ