ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Η Μπόκο Χαράμ απελευθέρωσε 82 μαθήτριες μετά από τρία χρόνια

Νιγηρία: Η Μπόκο Χαράμ απελευθέρωσε 82 μαθήτριες μετά από τρία χρόνια
REUTERS

Τα μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ απελευθέρωσαν 82 μαθήτριες που είχαν απαγάγει πριν από τρία χρόνια, ζητώντας ως αντάλλαγμα την απελευθέρωση φερόμενων μελών της οργάνωσης, που τελούσαν υπό κράτηση από τις αρχές.

Οι μαθήτριες βρίσκονταν σε μια ομάδα 200 και πλέον κοριτσιών, που είχαν απαγάγει οι μαχητές από το χωριό Τσιμπόκ τον Απρίλιο του 2014.

«Σήμερα, 82 κορίτσια από το Τσιμπόκ αφέθηκαν ελεύθερα με αντάλλαγμα φερόμενα μέλη της Μπόκο Χαράμ που κρατούνταν από τις αρχές», ανέφερε η προεδρία της χώρας με ανάρτησή της στον λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter, προσθέτοντας πως η Νιγηρία ευχαριστεί την Ελβετία και την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για την βοήθεια που παρείχαν στην απελευθέρωση των κοριτσιών μέσα από «µακρές διαπραγµατεύσεις».

Όπως τονίζεται, ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι θα υποδεχθεί τα κορίτσια στην πρωτεύουσα Αμπούζα σήμερα Κυριακή. Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε πόσα μέλη της Μπόκο Χαράμ θα απελευθερωθούν βάσει της συμφωνίας ανταλλαγής.

Τα κορίτσια ήταν μεταξύ των περίπου 220 μαθητριών που είχαν απαχθεί από ένα γυμνάσιο στο Τσιμπόκ, στη βορειανατολική Νιγηρία το 2014, προκαλώντας τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας. Μια παγκόσμια εκστρατεία με το σύνθημα #bringbackourgirls (φέρτε πίσω τα κορίτσια) είχε ξεκινήσει τότε, την οποία μεταξύ άλλων υποστήριξε και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ εκείνη την εποχή Μισέλ Ομπάμα.

Είκοσι ένα κορίτσια είχαν αφεθεί ελεύθερα τον Οκτώβριο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που είχε επιτευχθεί από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Άλλες έχουν δραπετεύσει ή έχουν διασωθεί. Ωστόσο περίπου 195 κορίτσια πιστευόταν ότι παρέμεναν αιχμάλωτα πριν από αυτήν την απελευθέρωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ