ΚΟΣΜΟΣ

Ο δεύτερος γύρος των γαλλικών εκλογών: Μακρόν VS Λεπέν

Ο δεύτερος γύρος των γαλλικών εκλογών: Μακρόν VS Λεπέν
REUTERS/Ronen Zvulun

Άνοιξαν οι κάλπες για τις κρίσιμες εκλογές στη Γαλλία με τον κεντρώο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν να διεκδικούν την προεδρία της χώρας.

Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες βρίσκονται επί ποδός, μαζί με τους στρατιωτικούς, ενώ τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα εκλογικά κέντρα είναι δρακόντεια, υπό το φόβο να συμβεί κάποιο σοβαρό περιστατικό.

Στο Παρίσι το σύνολο των 896 εκλογικών κέντρων σε 585 σημεία θα φυλάσσονται επιπλέον είτε από μέλη της δημοτικής αστυνομίας είτε από ιδιωτικούς φρουρούς μέχρι τις 23:00, σύμφωνα με τον αναπληρωτή δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας Μπρινό Ζιλιάρ. Και οι επινίκιες εκδηλώσεις θα διεξαχθούν υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Με χαμόγελα Μακρόν και Λεπέν στην κάλπη

Οι δύο μονομάχοι για την γαλλική προεδρία, Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπένάσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα λίγο μετά τις 12 (ώρα Ελλάδος).

Ο κεντρώος υποψήφιος, έχοντας στο πλευρό του την σύζυγό του Μπριζίτ Τρονιέ μετέβη στο εκλογικό κέντρο στην Τουκέ, την πόλη στην οποία είχε τελέσει τον γάμο του το 2007.

Πριν μπει στην αίθουσα να ψηφίσει, χαιρέτισε τον κόσμο που περίμενε στην ουρά και τα φλας των παπαράτσι πήραν «φωτιά». «Μακρόν πρόεδρος» φώναζαν οι οπαδοί του και ο 39χρονος πρώην υπουργός Οικονομίας τους χαμογελούσε. Στην είσοδο τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Ντανιέλ Φασκέγ.

Η ακροδεξιά υποψήφια, Μαρίν Λεπέν, άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο στο Ενίν-Μπομόν. Η Λεπέν έφθασε μόνη της και εισήλθε στην αίθουσα χαμογελαστή και αισιόδοξη για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο Φρανσουά Ολάντ

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ψήφισε στην Τιλ, στην εκλογική του περιφέρεια στην Κορέζ της νοτιοανατολικής Γαλλίας, καλώντας τους Γάλλους να μην αμελήσουν να πάνε στις κάλπες.

«Κάθε φορά που ψηφίζω είναι μια συναισθηματική εμπειρία», σχολίασε ο Ολάντ προτού ρίξει την ψήφο του.

«Πάντα οι εκλογές αφορούν μια χώρα, τη δική μου (...). Είναι πάντα μια σημαντική πράξη, με νόημα, γεμάτη επιπτώσεις, γι’ αυτό πρέπει κανείς να ψηφίζει», τόνισε.

1

(Πηγή: (REUTERS/Regis Duvignau)

Η πορεία προς τις κάλπες

Μακρόν και Λεπέν πήραν το πράσινο φως και πέρασαν στο δεύτερο γύρο, στην πιο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση, κατά την οποία την προεδρία διεκδίκησαν συνολικά 11 υποψήφιοι.

Ο Μακρόν αναδείχθηκε νικητής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών εξασφαλίζοντας 24,01% των ψήφων, ενώ η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε ποσοστό 21,3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στη διάρκεια της πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας, που ιδρύθηκε πριν από 60 χρόνια, που στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν συμμετέχει κανένας πολιτικός από κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά κόμματα.

elections france ekso

Πηγή: Reuters

Ο Μακρόν φαβορί στις δημοσκοπήσεις

Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρώην τραπεζίτης που υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ, διατηρεί σαφές προβάδισμα από την αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν, ενώ παρουσιάζεται ως φαβορί για τη νίκη από όλες τις δημοσκοπήσεις.

Ο Μακρόν φαίνεται πως έπεισε περισσότερο τους Γάλλους πολίτες, έπειτα από την τηλεμαχία με την Μαρίν Λεπέν της Τετάρτης. Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον ανεξάρτητο κεντρώο υποψήφιο ποσοστό υψηλότερο του 60%, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε βρεθεί και στο 59%.

debate france

Πηγή: Reuters

Μάλιστα, στη σφυγμομέτρηση της εταιρείας Ifop-Fiducial που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, ο Μακρόν διευρύνει το προβάδισμά του επί της Μαρίν Λεπέν και προηγείται με ποσοστό 63% έναντι 37% της αντιπάλου του.

Σημαντικό παράγοντα για την ανάδειξη του νικητή θα παίξουν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, με την αποχή των Γάλλων από τις κάλπες κατά το δεύτερο γύρο των εκλογών να αναμένεται να είναι μεγάλη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Odoxa που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, το 1/4 των ψηφοφόρων (69%) δεν θα πάει να ψηφίσει. Αν επιβεβαιωθεί αυτό, το εν λόγω ποσοστό αποχής θα είναι το δεύτερο χειρότερο σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών μετά το 1965, γεγονός που υπογραμμίζει την απογοήτευση πολλών ψηφοφόρων που έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Ευρεία στήριξη στον Μακρόν

Αμέσως μετά το πέρας του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, σύσσωμοι οι αντίπαλοί του –με εξαίρεση των αριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν, δήλωσαν τη στήριξή τους στο πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν.

Υπέρ του Μακρόν τάχθηκαν επίσης σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αξιωματούχοι αλλά και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Τα πρώτα μέτρα που θα λάβουν οι δύο υποψήφιοι

Ο υποψήφιος που θα κερδίσει στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, θα κυβερνήσει τη χώρα τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτά είναι τα πρώτα μέτρα που έχουν εξαγγείλει ότι θα λάβουν οι δύο υποψήφιοι.

Εμανουέλ Μακρόν

- Άμεσος έλεγχος των δημόσιων οικονομικών από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει καθήκοντα «προκειμένου να διαθέτουμε ήδη από τα μέσα Ιουνίου αποτελέσματα για την τρέχουσα διαχείριση».

- Νομοσχέδιο για τη δεοντολογία στην πολιτική, βάσει του οποίου θα απαγορεύεται μεταξύ άλλων ο νεποτισμός και το οποίο «θα τεθεί στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου πριν τις βουλευτικές εκλογές» του Ιουνίου για να ψηφιστεί μετά.

- Διατάγματα ήδη από το καλοκαίρι ώστε να αποφευχθούν οι μακρές συζητήσεις στο κοινοβούλιο, αν και η βουλή θα πρέπει αρχικά να δώσει την έγκρισή του για να γίνει αυτό.

Τα διατάγματα θα «απλοποιήσουν» το εργατικό δίκαιο, δίνοντας προτεραιότητα στις επιχειρησιακές συμβάσεις για να ορίζεται ο χρόνος εργασίας και προβλέποντας το ύψος της αποζημίωσης που θα δίνεται σε περίπτωση απόλυσης.

macron france

Πηγή: Reuters

- Τρομοκρατία: το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί ένα μόνιμο γενικό επιτελείο για τις επιχειρήσεις που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια, τις πληροφορίες και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και μια ειδική μονάδα Πληροφοριών που θα ασχολείται με το Ισλαμικό Κράτος.

- Μεταρρυθμίσεις στα σχολεία για το σχολικό έτος 2017-2018: περιορισμός σε 12 του αριθμού των μαθητών στις περιοχές εκπαιδευτικής προτεραιότητας και επιστροφή των δίγλωσσων τάξεων.

- Ανανέωση των διευθυντών και των υπόλοιπων υψηλόβαθμων υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα τους πρώτους έξι μήνες.

- Πρόταση για δημοκρατικές συμφωνίες στην ΕΕ ως το τέλος του 2017.

- Αλλαγή προς το αναλογικότερο της εκλογής της Εθνοσυνέλευσης, μέτρο το οποίο θα εφαρμοστεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2022.

Μαρίν Λεπέν

- Επιστροφή στα εθνικά σύνορα «αμέσως» ακυρώνοντας τη Συνθήκη Σένγκεν.

- Απέλαση «αμέσως» όλων των αλλοδαπών που έχουν χαρακτηριστεί από τις αρχές σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Γαλλίας.

- Μορατόριουμ στη μετανάστευση με στόχο την επανένωση οικογενειών.

- «Άμεσο» μορατόριουμ στην αιολική ενέργεια.

- «Τους δύο πρώτους μήνες»: ακύρωση του εργατικού νόμου και της ποινικής νομοθεσίας που πέρασαν οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης Ρασιντά Ντατί και Κριστιάν Τομπιρά. Μείωση κατά 10% των τριών πιο χαμηλών φορολογικών συντελεστών, επαναφορά του αφορολόγητου στις υπερωρίες, κατάργηση της παροχής δωρεάν ιατρικής περίθαλψης στους παράτυπους μετανάστες.

Τα μέτρα αυτά προϋποθέτουν νομοθετικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο αφού εκλεγεί το νέο κοινοβούλιο στις αρχές του καλοκαιριού.

- Κώδικας δεοντολογίας για τους πολιτικούς, που θα προβλέπει μεταξύ άλλων την υποχρέωση όσων υποβάλουν υποψηφιότητα στις εκλογές να έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

lepen france

Πηγή: Reuters

- Σεπτέμβριος 2017: δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία θα περιλαμβάνει την εθνική προτεραιότητα, θα εισάγει το αναλογικό σύστημα σε όλες τις εκλογές και τη δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος έπειτα από λαϊκή απαίτηση. Επίσης θα προβλέπει τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και θα ορίζει την προτεραιότητα των γαλλικών νόμων επί των διεθνών συνθηκών.

Στο δημοψήφισμα επίσης θα τεθεί το θέμα της ακύρωσης του άρθρου 15 του Συντάγματος στο οποίο αναγράφεται ότι η Γαλλία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, χωρίς να δίνεται σαφής ημερομηνία έναρξης, για την έξοδο της Γαλλίας από την ευρωζώνη και τον χώρο Σένγκεν, προτού διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ένωση.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ