ΚΟΣΜΟΣ

Στόχος να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό δηλώνει η πρέσβειρα των ΗΠΑ

Στόχος να συνεχιστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό δηλώνει η πρέσβειρα των ΗΠΑ
US Department of State

Δεν είναι ρόλος των ΗΠΑ να πουν στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά πόσο πρέπει να αναστείλει ή όχι το ερευνητικό της πρόγραμμα για τους υδρογονάνθρακες, μέχρι να λυθεί το Κυπριακό, δήλωσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Κύπρο, Καθλίν Ντόχερτι.

«Ελπίζουμε να αποφύγουμε την κλιμάκωση και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να την αποτρέψουμε. Είναι δύσκολο να πούμε τι θα γίνει. Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ, είναι επίσης εταίρος και χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Είμαστε όλοι μέρος της Νατοϊκής συμμαχίας. Στόχος μας, επαναλαμβάνω, είναι να αποφύγουμε την ένταση και να αφήσουμε τις συνομιλίες να συνεχιστούν», ανέφερε η κ. Ντόχερτι σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αλήθεια».

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα πρέσβειρα η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ και ευελπιστεί πως θα βρεθούν σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων που θα βοηθήσουν πρωτίστως την Κύπρο και τον κυπριακό λαό στο σύνολο του. Επίσης, σημείωσε ότι οι συνομιλίες για εξεύρεση πολιτικής συμφωνίας στο Κυπριακό πρόβλημα θα πρέπει να συνεχιστούν, αναφέροντας ότι και αν ακόμα βρεθούν σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων, η εκμετάλλευσή τους θα χρειαστεί κάποια χρόνια. Η κ. Ντόχερτι επεσήμανε πως «αν η Κύπρος επανενωθεί, τότε μπορεί να γίνει η Νορβηγία ή η Σιγκαπούρη της ανατολικής Μεσογείου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ