ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογή Μακρόν: Εύσημα από Γερμανία, «μπηχτές» από Γιούνκερ

Εκλογή Μακρόν: Εύσημα από Γερμανία, «μπηχτές» από Γιούνκερ
REUTERS/Christian Hartmann

Ο Εμανουέλ Μακρόν «φέρει τις ελπίδες εκατομμυρίων Γάλλων καθώς και πολλών ανθρώπων στη Γερμανία και στην Ευρώπη», υποστήριξε η καγκελάριος Μέρκελ τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου από το Βερολίνο.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν διεξήγαγε μια θαρραλέα φιλοευρωπαϊκή εκστρατεία, τάσσεται υπέρ του ανοίγματος στον κόσμο και τάσσεται αποφασιστικά υπέρ της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς», συνέχισε η ίδια, χαιρετίζοντας τη «λαμπρή νίκη» του. «Του εύχομαι, καθώς και στους Γάλλους, κάθε επιτυχία», πρόσθεσε.

Η Μέρκελ υπενθύμισε πως οι δύο χώρες «έχουν αναπτύξει εδώ και δεκαετίες μια στέρεη φιλία», η οποία έγινε ο «ακρογωνιαίος λίθος της γερμανικής πολιτικής».

«Γνωρίζουμε πως τη Γερμανία και τη Γαλλία ενώνει μια κοινή μοίρα», συνέχισε η καγκελάριος που τηλεφώνησε χθες βράδυ στον νέο Γάλλο πρόεδρο για να τον συγχαρεί για τη νίκη του απέναντι στην υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν.

640x640 8

REUTERS/Fabrizio Bensch

«Συντονίζουμε τις προσεγγίσεις μας και προχωρούμε, όπου αυτό είναι δυνατό, με κοινό βήμα για το καλό των δύο χωρών μας, αλλά και για το καλό της Ευρώπης και αυτό είναι ακριβώς το πνεύμα στο οποίο ελπίζω και το οποίο θα είναι παρόν, πιστεύω, στην εργασία που θα κάνουμε από κοινού», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Ο Σόιμπλε θα συζητήσει μέτρα για την ενίσχυση της ευρωζώνης

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως δεν πρέπει να χαθεί χρόνος προκειμένου να υποστηριχθεί η Γαλλία στην προσπάθειά της να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει τον ρόλο της στην Ευρώπη.

640x640 5

REUTERS/Rogan Ward

Εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε από την πλευρά του κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πως ο Σόιμπλε θα συζητήσει μέτρα για την ενίσχυση της ευρωζώνης με τη νέα γαλλική κυβέρνηση, όταν σχηματιστεί.

Επιπλέον, όταν ρωτήθηκε για τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης για την έκδοση ευρωομολόγων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ είπε πως το Βερολίνο παραμένει αντίθετο σε μια τέτοια κίνηση.

Γιούνκερ: Το Παρίσι δαπανά υπερβολικά πολλά σε λάθος τομείς

Οι υψηλές κρατικές δαπάνες στη Γαλλία είναι ένα πρόβλημα, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μια ημέρα μετά τη νίκη του φιλικού προς τις επιχειρήσεις υποψηφίου Μακρόν.

640x640 6

REUTERS/Olivier Hoslet

«Με τη Γαλλία, έχουμε ένα ιδιαίτερο πρόβλημα ... Οι Γάλλοι δαπανούν υπερβολικά πολλά χρήματα και δαπανούν υπερβολικά πολλά σε λάθος τομείς. Αυτό δεν θα τους βγει», είπε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ από το Βερολίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ