ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: «Προπέτασμα καπνού» η νέα διακήρυξη της Χαμάς

Ισραήλ: «Προπέτασμα καπνού» η νέα διακήρυξη της Χαμάς
Φωτογραφία αρχείου Israeli Prime Minister's Office/via Reuters

Την πάγια θέση του Ισραήλ απέναντι στην ρητορική της Χαμάς, με αφορμή και την τελευταία διακήρυξη της στην οποία δηλώνει έτοιμη να αναγνωρίσει Παλαιστινιακό Κράτος στα σύνορα του 1967, υπενθυμίζει με ανακοίνωσή της η πρεσβεία του Ισραήλ.

Το Τελ Αβίβ κάνει αναφορά σε μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία παρουσίασαν την είδηση της διακήρυξης της Χαμάς ως «ιστορική αλλαγή» και δείγμα ότι «η οργάνωση έχει υιοθετήσει πιο μετριοπαθείς θέσεις». Η διακήρυξη, τονίζεται στην ανακοίνωση, αποτελεί προπέτασμα καπνού της οργάνωσης για να συγκαλύψει τον πραγματικό στόχο της, ο οποίος είναι «να καταστρέψει το Ισραήλ μέσω της τρομοκρατίας και να βελτιώσει τη διεθνή εικόνα της».

Η πρεσβεία του Ισραήλ υποστηρίζει ακόμη ότι η διακήρυξη της Χαμάς δεν αντικαθιστά ούτε αναιρεί το παλαιό καταστατικό της, το ποιο βρίθει, όπως αναφέρει, ρητορικής αντισημιτισμού και εκκλήσεων για την καταστροφή του εβραϊκού κράτους. Στηλιτεύει ακόμη την Χαμάς ότι συνεχίζει να απορρίπτει την αναγνώριση του Ισραήλ και τις διπλωματικές συμφωνίες Ισραήλ - Παλαιστινίων, καθώς και ότι συνεχίζει να οργανώνει και να πραγματοποιεί τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον αμάχων, να κατασκευάζει επιθετικές σήραγγες και να αυξάνει το οπλοστάσιό της.

Παράλληλα, ο νέος επικεφαλής του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια εξέφρασε τη Δευτέρα την υποστήριξή του στους Παλαιστίνιους κρατούμενους απεργούς πείνας στις πρώτες του επίσημες δηλώσεις μετά την εκλογή του.

640x640 11

REUTERS/Mohammed Salem

Ο Χανίγια δήλωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό των απεργών πείνας στη διάρκεια επίσκεψής του σε μια σκηνή που έχει στηθεί σε πλατεία της Γάζας σε ένδειξη υποστήριξης προς τους κρατούμενους.

«Η επίσκεψη αυτή είναι ένα μήνυμα προς τους ηρωικούς κρατούμενους για να τους πω ότι ο σκοπός τους είναι και θα παραμείνει μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητές μας», τόνισε. «Η ελευθερία σας είναι εθνικό μας καθήκον και αφορά την αξιοπρέπειά σας όπως και τη δική μας», πρόσθεσε ο Χανίγια.

Ο Χανίγια, 54 ετών, εξελέγη το Σάββατο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, του ισλαμιστικού κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2006.

640x640 13

REUTERS/Suhaib Salem

Σημειώνεται πως εκατοντάδες Παλαιστίνιοι που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές -860 σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές ή 1.500 σύμφωνα με τις παλαιστινιακές- κάνουν απεργία πείνας από τις 17 Απριλίου με αίτημα να μπορούν να δέχονται επισκέψεις από τις οικογένειές τους και από γιατρούς, αλλά και για πιο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ