ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Σε κέντρα κράτησης οδηγήθηκαν περίπου 7.000-8.000 μετανάστες

Λιβύη: Σε κέντρα κράτησης οδηγήθηκαν περίπου 7.000-8.000 μετανάστες
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Umit Bektas

Σε κέντρα κράτησης της Λιβύης έχουν οδηγηθεί περίπου 7.000 με 8.000 μετανάστες, κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της υπηρεσίας καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, Αμπντουλραζάρ αλ Σνίτι, οι μετανάστες κρατούνται σε περίπου 20 κέντρα κράτησης στην χώρα.

Ο αλ Σνίτι μίλησε με αφορμή το άνοιγμα ενός νέου κέντρου κράτησης στην Ταζούρα, στα ανατολικά προάστια της Τρίπολης, που ανέβασε τον συνολικό αριθμό των κέντρων αυτών σε 42, εκ των οποίων τα 23 είναι σε λειτουργία.

Στο νέο κέντρο τελούν υπό κράτηση ήδη 130 ανήλικοι αφρικανοί μετανάστες που εντοπίστηκαν αυτή την εβδομάδα σε ένα υπόστεγο στην Ταζούρα, όπου είχαν αφεθεί από παράνομους διακινητές, ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στις ακτές της χώρας για να διασχίσουν την Μεσόγειο, δήλωσε ο αξιωματούχος της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον Σνίτι, κάποια από τα ηγετικά στελέχη παράνομων οργανώσεων διακίνησης ανθρώπων έχουν συλληφθεί «το τελευταίο διάστημα» και σύμφωνα με τον ίδιο, θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη.

Οι μετανάστες επαναπατρίζονται σε τακτική βάση στις χώρες προέλευσής τους σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και εκπροσώπους των πρεσβειών των χωρών τους, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο ΔΟΜ φέρει την «ευθύνη να παρέχει βοήθεια σε μετανάστες που έχουν οδηγηθεί σε κέντρα κράτησης», συμπλήρωσε.

Για τον Σνίτι οι ροές παράτυπης μετανάστευσης έχουν αυξηθεί, καθώς τα νότια σύνορα της χώρας είναι «εντελώς ανοιχτά» για την διέλευση των μεταναστών.

«Αν σταματήσουμε (την διέλευση μεταναστών) από τις νότιες περιοχές, μπορούμε να περιορίσουμε την παράτυπη μετανάστευση», σημείωσε ο Σνίτι.

Από την περίοδο του Μουαμάρ Καντάφι, η Λιβύη παλεύει να ελέγξει τα σύνορά της με το Σουδάν, το Τσαντ και τον Νίγηρα, συνολικής έκτασης 5.000 χιλιομέτρων.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Καντάφι το 2011, καθώς οι διακινητές εκμεταλλεύτηκαν το χάος που επικράτησε στην Λιβύη και δεκάδες χιλιάδες μετανάστες περνούν κάθε χρόνο μέσω της χώρας στην Ιταλία, που απέχει 300χλμ από τις ακτές της Λιβύης.

Τον περασμένο χρόνο, 181.000 μετανάστες –αριθμός ρεκόρ– έφτασαν στις ιταλικές ακτές, με το 90% εξ αυτών να έχουν ξεκινήσει την διαδρομή τους από την Λιβύη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ