ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο απόδειξη πως το τέρας του Λόχνες υπάρχει;

Βίντεο απόδειξη πως το τέρας του Λόχνες υπάρχει;
Sweetie / YouTube

Ο θρύλος του τέρατος του Λόχνες, το οποίο κολυμπά στα βαθιά νερά της λίμνης Νες της βόρειας Σκωτίας, ζει ακόμη.

Αφορμή να ξαναθυμηθούμε το μύθο αυτό, είναι ένα νέο βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο πριν από λίγες ημέρες. Σε αυτό εμφανίζεται μια σκιά να κολυμπά κοντά σε ένα πλοίο, για αρκετά λεπτά.

«Είδα το τέρας του Λοχ Νες κοντά στο κάστρο και αμέσως έσπευσα να σταματήσω το φορτηγό μου να το δω. Και άλλοι σταμάτησαν για να βγάλουν φωτογραφίες» δήλωσε στο The Scotsman, ο άνδρας που βιντεοσκόπησε το περιστατικό.

«Δυστυχώς δεν πιστεύω σε τέρατα αλλά θα ήθελα να μάθω τι ήταν», σημείωσε ο ίδιος.

Το βίντεο αυτό έφερε χαρά στο Επίσημο Μητρώο καταγραφής των θεάσεων του τέρατος, που παραδέχτηκε ότι ανησυχούσε (!) επειδή δεν είχε φανεί τους τελευταίους 8 μήνες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το βίντεο φαίνεται να είναι προϊόν μοντάζ καθώς παρατηρώντας προσεκτικά το 'τέρας' φαίνεται πως δεν κινείται στο νερό, όπως θα κινούνταν ένα πλάσμα. Και ασφαλώς, κολυμπά αρκετά κοντά στο πλοίο, χωρίς να τρομάξει...

Ωστόσο, υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι αυτή είναι ακόμη μια απόδειξη πως το μυθικό πλάσμα ζει ακόμη στα νερά της σκωτσέζικης λίμνης.

Ένας μύθος που καλά κρατεί εδώ και χρόνια

Αναφορές για την ύπαρξη ενός απροσδιόριστου τέρατος στη λίμνη του Λοχ Νες χρονολογούνται από τον 6ο περίπου αιώνα, όταν σύμφωνα με το θρύλο ο άγιος Κολούμπα έσωσε με θαυματουργικό τρόπο τη ζωή ενός ανθρώπου από αυτό.

Στις πρώτες σύγχρονες αναφορές ανήκει μια ανώνυμη επιστολή στην εφημερίδα Inverness Courier το 1932, σύμφωνα με την οποία ένα ζευγάρι είχε παρατηρήσει στη λίμνη του Λοχ Νες ένα άγνωστο είδος, όπως μαρτυρούσαν τα ίχνη του στην επιφάνεια της θάλασσας. Αργότερα αποδείχθηκε πως η περιγραφή του ήταν κάπως υπερβολική.

Έκτοτε ακολούθησαν περισσότερες μαρτυρίες και διαφορετικές αναφορές σε ένα «τέρας» μήκους από 6 έως 124 πόδια. Τον Απρίλιο του 1934 εμφανίστηκε μια φωτογραφία της Νέσι, γνωστή και ως η «φωτογραφία του χειρουργού», δημιούργημα του γυναικολόγου Ρόμπερτ Γουίλσον.

Αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο δημοφιλή απεικόνιση του τέρατος που εμφανίζεται με μακρύ λαιμό και μικρό κεφάλι, έχοντας παρόμοια χαρακτηριστικά με ένα πλησιόσαυρο. Ο γιος του Γουίλσον παραδέχτηκε την πλαστότητά της, η οποία αποδείχτηκε το 1995 από μια ομάδα ερευνητών.

Υποβρύχιες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2003, με χρήση σόναρ, απέτυχαν να εντοπίσουν το πλάσμα.

Άλλη μια θεωρία συνομωσίας ή... μήπως όχι;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ