ΚΟΣΜΟΣ

Σόιμπλε: Ο Μακρόν καλείται να αντιμετωπίσει «τρομερά δύσκολες» προκλήσεις

Σόιμπλε: Ο Μακρόν καλείται να αντιμετωπίσει «τρομερά δύσκολες» προκλήσεις
REUTERS/Hannibal Hanschke

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Γαλλίας είναι αντιμέτωπος με «τρομερά δύσκολες» προκλήσεις, ενώ έκρινε ότι οι προτάσεις του, συμπεριλαμβανομένης αυτής που προβλέπει η ευρωζώνη να αποκτήσει κοινό προϋπολογισμό, θα προϋπέθεταν αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του σε ένα πανεπιστήμιο της Φραγκφούρτης (Όντερ), ο Σόιμπλε συμπλήρωσε: «η Γαλλία είναι τόσο μεγάλη και ισχυρή που δεν χρειάζεται πρώτα να σκέφτεται ποιος μπορεί να τη βοηθήσει».

Για τον Σόιμπλε, οι προτάσεις του Μακρόν για τον διορισμό ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης που θα διαχειρίζεται έναν κοινό προϋπολογισμό σημαίνουν πως θα πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες της ΕΕ.

Αντ' αυτού ο Σόιμπλε δήλωσε ότι δεύτερη καλύτερη επιλογή θα ήταν η μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) στο ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο.

Στρεφόμενος στη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο Σόιμπλε ανέφερε: «σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι πιθανόν λίγο υπερβολικά χαλαρή. Για άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης, δεν είναι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ