ΚΟΣΜΟΣ

Το θαύμα της ωρολογοποιίας: Το ρολόι του Olsen που θα λειτουργεί για 2500 χρόνια ακόμα

Το θαύμα της ωρολογοποιίας: Το ρολόι του Olsen που θα λειτουργεί για 2500 χρόνια ακόμα
Wikipedia

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Δανίας είναι το παγκόσμιο ρολόι του Jens Olsen το οποίο εκτίθεται σε ένα πύργο στο Δημαρχείο της Κοπεγχάγης.

 

Το επιχρυσωμένο αριστούργημα είναι ένα από τα πιο ακριβή μηχανικά ρολόγια στον κόσμο. Έχει σχεδιαστεί για να υπολογίζει παγκόσμιους χρόνους και ημερομηνίες, τον ηλιακό χρόνο, αλλά και τις πλανητικές θέσεις με αξιοσημείωτη ακρίβεια. Επίσης, δείχνει τις ανατολές και τα ηλιοβασιλέματα, το Γρηγοριανό ημερολόγιο, τις μελλοντικές ημερομηνίες αλλαγής διακοπών και πολλά άλλα.

Σε περίπτωση που κουρδίζεται όταν και όπως πρέπει, τότε θα συνεχίσει να εμφανίζει αυτές τις πληροφορίες για τα επόμενα 2.500 χρόνια.

Η ιδέα για την δημιουργία του ρολογιού ξεκίνησε το 1897. Τότε ο Jens Olsen ο οποίος εργαζόταν ως κλειδαράς, επισκέφτηκε το Στρασβούργο και εντυπωσιάστηκε από το αστρονομικό ρολόι που εκτίθεται στον καθεδρικό ναό της Notre-Dame. Έχοντας ως στόχο να δημιουργήσει ένα πλήρες και ολοκληρωμένο αστρονομικό ρολόι αποφάσισε να σπουδάσει ωρολογοποιία και έγινε άριστος τεχνίτης.

Ξεκίνησε το έργο του το 1943, με τη βοήθεια μιας ομάδας συνεργατών του. Ενώ οι εργασίες ήταν σε εξέλιξη ο Olsen αρρώστησε και έφυγε από τη ζωή το 1945.

Το ρολόι ολοκληρώθηκε από τον Otto Mortensen, ο οποίος συνεργάστηκε με τον αρχιτέκτονα Gunnar Biilmann Petersen, που προσλήφθηκε για να σχεδιάσει το εξωτερικό του ρολογιού.

Το ρολόι αποτελείται από 15.448 κομμάτια. Ήταν ακριβώς στις 3 μ.μ. στις 15 Δεκεμβρίου 1955, που ο βασιλιάς Frederik IX και την εγγονή του Olsen, Birgit που το έθεσαν σε λειτουργία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ