ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Τα επιτόκια ίσως χρειαστεί να αυξηθούν πριν από τα τέλη του 2019

Βρετανία: Τα επιτόκια ίσως χρειαστεί να αυξηθούν πριν από τα τέλη του 2019
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι ίσως χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πριν από τα τέλη του 2019 που περιμένουν οι αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι η Βρετανία θα μπορεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ομαλό τρόπο μέσα σε δύο χρόνια.

Ενώ απομένει μόνο ένας μήνας έως τις εθνικές εκλογές, η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις στα νοικοκυριά από τον πληθωρισμό μετά την ψήφο υπέρ του Brexit θα είναι πιο σοβαρές απ’ ό,τι προέβλεψε τον Φεβρουάριο, με την αύξηση των τιμών να ξεπερνά το 2,8% αργότερα φέτος.

Η βρετανική οικονομία διέψευσε τις εκτιμήσεις για ύφεση μετά το περυσινό δημοψήφισμα και κατέγραψε έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των μεγάλων πλούσιων οικονομιών.

Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία αποτυπώνουν μια κάπως διαφορετική εικόνα από τις αρχές του έτους. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή απογοήτευσε το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι εξαγωγείς δεν ευνοήθηκαν ιδιαίτερα από την πτώση της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα. Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν δυσκολότερες εποχές στο μέλλον καθώς η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ξεκινά δύο χρόνια συνομιλιών για το Brexit πριν η χώρα αποχωρήσει από την ΕΕ στα τέλη του Μαρτίου του 2019.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δήλωσαν ότι δεν μπορούν να κάνουν περισσότερα για να αντισταθμίσουν το πλήγμα από το Brexit στην οικονομία.

«Η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αποτρέψει ούτε την απαραίτητη πραγματική προσαρμογή καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο κινείται προς τις νέες διεθνείς εμπορικές του συμφωνίες ούτε την ασθενέστερη αύξηση του πραγματικού εισοδήματος που πιθανόν να συνοδεύσει αυτήν την προσαρμογή τα επόμενα χρόνια», ανέφερε η τράπεζα σε περίληψη της συνεδρίασής της.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι αναμένει η αύξηση του εξωτερικού εμπορίου και των επενδύσεων να αντισταθμίσει τη μείωση στην εγχώρια ζήτηση φέτος και στη συνέχεια προβλέπει επιτάχυνση στη μέχρι στιγμής αναιμική αύξηση των μισθών.

«Η νομισματική πολιτική ίσως χρειαστεί σύσφιξη σε μεγαλύτερο βαθμό κατά την περίοδο που αφορούν οι προβλέψεις, σε σχέση με την πολύ ήπια ανοδική πορεία που υποδηλώνει η καμπύλη απόδοσης στις προβλέψεις του Μαΐου», ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2007 ενώ η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ.

«Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής διατήρησε αυτό το μήνα στάση αναμονής», σχολίασε ο Ρέιν Νιούτον-Σμιθ επικεφαλής οικονομολόγος της Βρετανικής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών. «Είναι απίθανο να υπάρξουν αλλαγές στη νομισματική πολιτική στο άμεσο μέλλον, ιδιαίτερα εν μέσω συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για τον αντίκτυπο και την έκβαση των διαπραγματεύσεων της ΕΕ».

Τα εργαλεία της χρηματοπιστωτικής αγοράς που χρησιμοποιεί η Τράπεζα της Αγγλίας για τις οικονομικές προβλέψεις προεξοφλούν μια αύξηση των επιτοκίων μόνο στους τρεις τελευταίους μήνες του 2019, εννέα μήνες αργότερα σε σχέση με τις προβλέψεις της τράπεζας τον Φεβρουάριο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέφερε ότι οι τελευταίες προβλέψεις της βασίζονται στην υπόθεση ότι "η προσαρμογή στη νέα σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ομαλή".

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, με ψήφους 7 προς 1, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,25% αυτό το μήνα, όπως ανέμεναν οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters.

Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη φέτος στο 1,9% από το 2,0% αλλά αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για το 2018 και το 2019 στο 1,7% και το 1,8%. Πέρυσι, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας διαμορφώθηκε στο 1,8%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ