ΚΟΣΜΟΣ

Το πρώτο επιβατικό αεροπλάνο προσγειώθηκε στο «πιο άχρηστο αεροδρόμιο στον κόσμο» (pics+vid)

Το πρώτο επιβατικό αεροπλάνο προσγειώθηκε στο «πιο άχρηστο αεροδρόμιο στον κόσμο» (pics+vid)
Youtube

Οι κάτοικοι της Αγίας Ελένης, του νησιού που εξορίστηκε και πέθανε ο Ναπολέων Βοναπάρτης, γιορτάζουν την άφιξη του πρώτου επιβατικού αεροπλάνου με καθυστέρηση αρκετών ετών λόγω των «επικίνδυνων καιρικών συνθηκών».

 

Ένα αεροσκάφος που μετέφερε 60 επιβάτες προσγειώθηκε το περασμένο Σάββατο στο νησί το οποίο αποτελεί βρετανικό έδαφος και βρίσκεται στη μέση του Ατλαντικού, σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.600 χιλιομέτρων δυτικά των ακτών της Αφρικής.

Τα σχέδια για τη κατασκευή του αεροδρομίου που έχει τον τίτλο του «πιο άχρηστου αεροδρομίου στον κόσμο», έγιναν το 2005, αλλά το πράσινο φως δόθηκε πέντε χρόνια αργότερα και ολοκληρώθηκε το 2016.Το κόστος του έφτασε τα 370 εκατομμύρια δολάρια, και θεωρείται από πιο ακριβά έργα της Μεγάλης Βρετανίας τα τελευταία χρόνια.

Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν 19 φορτηγά τα οποία επί 22 μήνες μετέφεραν 7.612.255 κυβικά μέτρα βράχου, ταξιδεύοντας συνολικά 750.000 χιλιόμετρα.

Το αεροδρόμιο είναι σκαρφαλωμένο πάνω σε αυτό το τεχνητό πλάτωμα και το τέλος του διαδρόμου καταλήγει σε έναν γκρεμό 300 μέτρων.

Όταν τελικά ολοκληρώθηκε οι τοπικοί άρχοντες και οι κάτοικοι του νησιού πανηγύρισαν ωστόσο πολύ σύντομα κατάλαβαν ότι δεν είχαν σύμμαχό τους τον άνεμο. Οι ισχυροί άνεμοι και ο μικρός διάδρομος κάνουν δύσκολη την προσγείωση, με τα αεροπλάνα να φέρνουν βόλτες στον αέρα, μέχρι να βρεθούν στο έδαφος.

Σύμφωνα με μια έκθεση της βρετανικής επιτροπής για τα δημόσια οικονομικά, δεν είχαν προβλεφθεί τα προβλήματα διάτμησης του ανέμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ