ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Στόχος του Μελανσόν να κυβερνήσει το κόμμα του την χώρα

Γαλλία: Στόχος του Μελανσόν να κυβερνήσει το κόμμα του την χώρα
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν δεν θέλει τίποτα λιγότερο για το κόμμα του από το να «κυβερνήσει την Γαλλία». Αυτός είναι ο στόχος που έθεσε για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

«Η Ανυπότακτη Γαλλία θα είναι αναμφίβολα το κόμμα που θα συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών», δήλωσε ο Μελανσόν κατά τη διάρκεια του εθνικού συνεδρίου των υποψηφίων του κόμματός του στο Βιλζουίφ (Βαλ ντε Μαρν).

«Έχουμε παντού υποψηφίους, με κοινό στόχο να κυβερνήσουμε την χώρα και να συγκεντρώσουμε μια νέα πλειοψηφία», συμπλήρωσε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι τα 7 εκατομμύρια των ψήφων (19,6%) που έλαβε το κόμμα του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών θα δώσουν στο σχηματισμό του την αναγκαία ώθηση προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές της 11ης και 18ης Ιουνίου.

«Η Ανυπότακτη Γαλλία προτείνει στους ψηφοφόρους να οργανώσουν μια νέα συγκατοίκηση, να οδηγήσουν στην αποτυχία την πολιτική που πρεσβεύει ο (Εμανουέλ) Μακρόν» επισήμανε.

«Μπορούμε να το κάνουμε, είναι στο χέρι μας, να έλθουν ευτυχισμένες ημέρες!».

Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας εξήρε τα πλεονεκτήματα της συγκατοίκησης: όταν ο Λιονέλ Ζοσπέν ήταν πρωθυπουργός υπό τον Ζακ Σιράκ, αυτή «ήταν η θετικότερη περίοδος για τη Γαλλία με την εφαρμογή του 35ωρου: δημιουργήσαμε τόσες πολλές θέσεις εργασίας σε σύγκριση με οποιαδήποτε εποχή στη Γαλλία».

Αντιθέτως «ο πρόεδρος Μακρόν σκοπεύει να περάσει με διατάξεις, αυτό το καλοκαίρι, μια σειρά μέτρων εξαιρετικής σοβαρότητας», προειδοποίησε ο Ζαν Λικ Μελανσόν.

Η πρώτη ψηφοφορία που ο νέος πρόεδρος θα εντάξει στην ημερήσια διάταξη της Εθνοσυνέλευσης «θα είναι μια ψήφος παραίτησης που θα ζητηθεί από μια υποταγμένη Εθνοσυνέλευση και εμείς, εμείς είμαστε υπέρ της συγκρότησης μιας ανυπότακτης Εθνοσυνέλευσης».

Αναφερόμενος μάλιστα στο νεαρό της ηλικίας του νέου προέδρου της Γαλλίας (39 ετών) και τη δική του εμπειρία σε σύγκριση με εκείνον, ο 65χρονος Μελανσόν εκτίμησε ότι «πρέπει η τρέλα αυτού του νεαρού άνδρα να μετριασθεί από έναν ηλικιωμένο άνδρα που θα ασχοληθεί με τον λαό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ