ΚΟΣΜΟΣ

La Rinconada: Η θλιβερή ιστορία πίσω από την ψηλότερη πόλη του κόσμου

La Rinconada: Η θλιβερή ιστορία πίσω από την ψηλότερη πόλη του κόσμου
EPA/Walter Hupiu

Στις Άνδεις του Περού και σε υψόμετρο 5.100 μέτρων βρίσκεται ένα ορυχείο εξόρυξης χρυσού. Με την πάροδο των χρόνων δημιουργήθηκε μια πόλη 30.000 κατοίκων, που ζουν κάτω από σκληρές συνθήκες, χωρίς τις στοιχειώδες ανέσεις, και μακριά από τον πολιτισμό.

 

Πρόκειται για την La Rinconada, μια πόλη που οι καιρικές της συνθήκες μοιάζουν με αυτές της Γροιλανδίας, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται μόνο 14 μοίρες από τον Iσημερινό. Τα καλοκαίρια είναι βροχερά και οι χειμώνες ξηροί. Οι μέρες είναι κρύες και οι νύχτες παγωμένες, με μέση ετήσια θερμοκρασία μόλις 1,2 βαθμούς Κελσίου.

Στην πραγματικότητα, η La Rinconada είναι περισσότερο ένας οικισμός παρά μια πόλη. Δεν υπάρχουν δρόμοι, υδραυλικές εγκαταστάσεις και αποχετεύσεις.Τα σπίτια είναι κατασκευασμένα από κυματοειδές φύλλα κασσίτερου χωρίς μόνωση.

Οι άνδρες εργάζονται στα ορυχεία της Corporación Ananea, η οποία εκμεταλλεύεται τα χρυσωρυχεία ενώ οι γυναίκες πωλούν αγαθά, σκουπίζουν τους βράχους που πετιούνται από τα ορυχείο αναζητώντας κόκκους χρυσού ή κερδίζουν χρήματα από την πορνεία.

Οι ανθρακωρύχοι βγάζουν τον χρυσό με το χέρι, χρησιμοποιώντας υδράργυρο. Το έδαφος, ο αέρας, το νερό, ακόμα και το χιόνι είναι μολυσμένα. Σε αντίθεση με άλλες πόλεις εξόρυξης χρυσού, η Rinconada δεν ανήκει στην εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα ορυχεία. Αντιθέτως, σχεδόν όλα είναι παράνομα.

Η Corporación Ananea, δεν καταβάλλει μισθούς στους χρυσοθήρες αλλά ακολουθεί ένα αρχαϊκό σύστημα εργασίας που ονομάζεται cachorreo.

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, οι εργαζόμενοι δουλεύουν για τριάντα ημέρες χωρίς αμοιβή. Αλλά, στους 30 πιο αποδοτικούς, επιτρέπεται να πάρουν όσο μεταλλεύμα μπορούν να μεταφέρουν στους ώμους τους.

Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα τέτοιο μη παραδοσιακό σύστημα πληρωμών, οι χρυσοθήρες συνεχίζουν να συρρέουν στην περιοχή. Μεταξύ 2001 και 2009, ο πληθυσμός της Rinconada υπερδιπλασιάστηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ