ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο: Μια ευκαιρία αναγέννησης της Φουκοσίμα

Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο: Μια ευκαιρία αναγέννησης της Φουκοσίμα
REUTERS/Thomas Peter

Πολλοί από τους χώρους που διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε διάφορες χώρες συνήθως μένουν αναξιοποίητοι ή καταστρέφονται.

Οι διοργανωτές των θερινών Ολυμπιακών αγώνων του 2020 στο Τόκιο όμως, ελπίζουν σε μία αντιστροφή ρόλων. Σκοπεύουν να επενδύσουν στην αναγέννηση της Φουκουσίμα μέσω τον αγώνων. Η περιοχή είναι κατεστραμμένη και ερημωμένη από το σεισμό του 2011, το τσουνάμι και τη μεταγενέστερη πυρηνική καταστροφή.

Ο πρόεδρος του “Tokyo 2020” Yoshiro Mori ανακοίνωσε πως η Φουκουσίμα θα φιλοξενήσει αγώνες μπέιζμπολ και σόφτμπολ.

«Με τη φιλοξενία Ολυμπιακών αγώνων μπέιζμπολ και σόφτμπολ, η Φουκουσίμα θα έχει την ευκαιρία να φανερώσει την ανάκτησή της από την καταστροφή και μετά».

Ο Mori συμπληρώνει: «Θα είναι επίσης μια θαυμάσια ευκαιρία για να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας προς εκείνους που βοήθησαν στην ανασυγκρότηση της περιοχής. Και είμαι βέβαιος πως οι άνθρωποι της Φουκουσίμα ανυπομονούν να δουν τους αγώνες».

Ο γειτονικός νομός Μιγιάγκι, ο οποίος έχει επίσης υποστεί σεισμό και τσουνάμι, θα φιλοξενήσει τους προκριματικούς γύρους του Ολυμπιακού ποδοσφαιρικού αγώνα.

Η αναγέννηση

Το μπέιζμπολ θεωρείται το πιο δημοφιλές άθλημα στην Ιαπωνία και χιλιάδες οπαδοί παρακολουθούν κάθε χρόνο το πρωτάθλημα Nippon Professional Baseball.

Η Ιαπωνία έχει κερδίσει τρία μετάλλια στο μπέιζμπολ από την εισαγωγή του ως επίσημο Ολυμπιακό άθλημα το 1992.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο στάδιο Azuma Baseball, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Fukushima Daiichi.

Ανακαινισμένο για τους Αγώνες του 2020, ο χώρος των 30.000 θέσεων θα φιλοξενήσει Ολυμπιακούς αγώνες σε συνδυασμό με το Yokohama Stadium στο νομό Kanagawa.

2

«Είναι μεγάλη τιμή μας και καθήκον μας να συμμετέχουμε σε κάτι τόσο σημαντικό», δήλωσε ο πρόεδρος του World Baseball Softball Confederation (WBSC), Riccardo Fraccari, προσθέτοντας ότι η δύναμη του αθλητισμού θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ώστε να «διαμορφώσει έναν καλύτερο κόσμο».

Η κληρονομιά με διαφορετική ματιά

Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε εφημερίδα του Τόκιο, το 88% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την ιδέα φιλοξενίας των Ολυμπιακών αγώνων σε περιοχές που επηρεάστηκαν από τα γεγονότα του 2011.

Ενθέρμως μίλησε και ο συγγραφέας Robert Whiting: «Είναι μια καλή ιδέα και ένα θετικό γεγονός για τη Φουκουσίμα. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν πως η περιοχή είναι ένα δεύτερο Τσερνόμπιλ, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα κοινό».

«Θα ήθελα η κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για αυτούς που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους. Θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα βέβαια, αλλά και αυτό που γίνεται τώρα είναι ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Τουλάχιστον θα δείξει στους ανθρώπους όλου του κόσμου ότι δε χρειάζεται να φορά κανείς προστατευτική στολή για να παίξει αθλήματα στη Φουκουσίμα... Εκτός κι αν θέλετε να παίξετε μέσα σε έναν από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες».

Η καταστροφή είναι ακόμη αισθητή. Το περασμένο έτος, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούσαν να ζουν σε προσωρινές κατοικίες. Η ιαπωνική κυβέρνηση δαπάνησε πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την απομάκρυνση των ακαθαρσιών στη γύρω περιοχή.

Καθώς αρκετοί ειδικοί υπολογίζουν πως θα προηγηθούν 40 χρόνια πριν από την πλήρη ασφάλεια στο χώρο, ο Bach υποβάθμισε τον κίνδυνο δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι η απόφαση παρουσιάζει «μια μεγάλη ευκαιρία να έρθει το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων στην περιοχή».

«Είναι μια έκφραση αλληλεγγύης από το Ολυμπιακό κίνημα προς τους ανθρώπους που υποφέρουν εκεί από τις συνέπειες της καταστροφής».

Tokyo 2020: Fukushima to host Olympic events nine years on from nuclear disaster

ΔΗΜΟΦΙΛΗ