ΚΟΣΜΟΣ

Ο νέος Πρωθυπουργός της Γαλλίας δηλώνει «άνδρας της Δεξιάς»

Ο νέος Πρωθυπουργός της Γαλλίας δηλώνει «άνδρας της Δεξιάς»
REUTERS/ BENOIT TESSIER

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε «άνδρας της Δεξιάς», που ενδιαφέρεται πάνω απ’ όλα για το «γενικό συμφέρον», όπως ακριβώς «ο άνδρας της Αριστεράς» Μπερνάρ Καζνέβ, ο προκάτοχός του στο Ματινιόν.

«Έχετε πει ότι είστε ένας άνδρας της Αριστεράς (...). Συμβαίνει κι εγώ ο ίδιος να είμαι ένας άνδρας της Δεξιάς (...). Όπως εσείς, εγώ το γνωρίζω (...) ότι το γενικό συμφέρον πρέπει να οδηγεί τις δεσμεύσεις των βουλευτών, τις δεσμεύσεις των κρατικών λειτουργών και, με κάποιον τρόπο, τις δεσμεύσεις των συμπολιτών μας» δήλωσε ο ίδιος έχοντας στο πλευρό του τον Μπερνάρ Καζνέβ, στον περίβολο του Ματινιόν, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

2017 05 15T155447Z 1542108002 RC1F9F7BDA00 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION PREMIER copy

REUTERS/ BENOIT TESSIER

2017 05 15T152659Z 1446536792 RC11EB3879E0 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION PREMIER

REUTERS/ CHARLES PLATIAU

«Θα ήθελα (...) να σας πω, κύριε πρωθυπουργέ, ότι σε πολλές περιπτώσεις αποτελέσατε παράδειγμα, πέραν των διαφωνιών που έτυχε να διατυπώσουμε, όμως ένα παράδειγμα χαρακτήρα» συνέχισε ο Φιλίπ, εγκωμιάζοντας τον Καζνέβ.

«Οι έξι μήνες που μόλις ολοκληρώσατε στο να διευθύνετε το κυβερνητικό έργο στο Ματινιόν συνιστούν το αποκορύφωμα μιας εξαιρετικής πορείας σε υπουργικούς θώκους (...), από τον Μάιο του 2012. Εν μέσω των διαπραγματεύσεων για την Ευρώπη, κατόπιν οι δημοσιονομικοί μηχανισμοί, στην καρδιά των προκλήσεων για την ασφάλεια των συμπατριωτών μας (...) κατόπιν εδώ, εσείς (...) επιθυμούσατε να υπηρετήσετε το Κράτος» τόνισε ο νέος επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

2017 05 15T150148Z 951169175 RC17C3630820 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION PREMIER

REUTERS/ BENOIT TESSIER

Ο νέος πρωθυπουργός δέχτηκε τη θέση επειδή η χώρα βρίσκεται "σε ιδιαίτερη κατάσταση"

Λίγες ώρες μετά τον διορισμό του στην πρωθυπουργία της Γαλλίας ο Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι δέχτηκε τη θέση που του πρόσφερε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επειδή η χώρα βρίσκεται σε "πρωτόγνωρη κατάσταση".

"Σκέφτηκα ότι η κατάσταση στην οποία βρισκόμασταν ήταν τόσο ιδιαίτερη που θα έπρεπε να δοκιμάσουμε κάτι που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ ξανά" είπε ο 46χρονος πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι TF1.

Ο Φιλίπ, που προέρχεται από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, είναι ο πρώτος πρωθυπουργός μεταπολεμικά που επιλέγεται από έναν πρόεδρο προερχόμενο από άλλο κόμμα.

Στη συνέντευξή του υποστήριξε ότι η επιλογή του Μακρόν να μεταρρυθμίσει τον Εργασιακό Κώδικα καταφεύγοντας στην έκδοση προεδρικών διαταγμάτων δεν σημαίνει ότι αρνείται τον διάλογο. "Τα διατάγματα αυτά δεν συνιστούν άρνηση διαλόγου και σε αυτό το σημείο επιμένω: μια καλή μεταρρύθμιση είναι μια μεταρρύθμιση που την έχουμε σκεφθεί, ανακοινώσει, συζητήσει και στη συνέχεια την εφαρμόζουμε γρήγορα, επειδή οι Γάλλοι αναμένουν μια μεταμόρφωση, αναμένουν πρόοδο", υπογράμμισε ο Φιλίπ.

"Γνωρίζω τις ανησυχίες που προκαλεί (η μεταρρύθμιση), θα τις ακούσω, θα εργαστούμε, αλλά η βούληση του προέδρου της Δημοκρατίας έχει δηλωθεί με σαφήνεια και ο δικός μου στόχος είναι να φροντίσω ώστε οι στόχοι που έχει θέσει επιτυγχάνονται", συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Εντουάρ Φιλίπ, η έκδοση διαταγμάτων δεν αποκλείει τη συζήτηση των αλλαγών στο κοινοβούλιο. "Θα υπάρξει επομένως μια κοινοβουλευτική συζήτηση αλλά επίσης και ταχύτητα στην εφαρμογή τους", κατέληξε.

2017 05 15T183422Z 1826557421 RC13E3115510 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION PREMIER

Περίπου 20 στελέχη των Ρεπουμπλικάνων (LR) και της δεξιάς Ένωσης Δημοκρατών και Ανεξάρτητων (UDI), μεταξύ των οποίων και συνεργάτες του Αλέν Ζιπέ και του Μπρουνό Λε Μερ, θεωρούν ότι οι αντίστοιχες "πολιτικές οικογένειές" τους θα πρέπει "να ανταποκριθούν στη χείρα που τείνει" ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον διορισμό του Εντουάρ Φιλίπ στην πρωθυπουργία.Ο διορισμός αυτός "συνιστά μια πολιτική πράξη σημαντικής εμβέλειας" και "η δεξιά και το κέντρο θα πρέπει να αντιληφθούν την πολιτική μεταμόρφωση που γίνεται μπροστά στα μάτια τους" τονίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι 22 αιρετοί. Μεταξύ άλλων, το κείμενο υπογράφουν ο βουλευτής Μπενουά Απαρί και η γερουσιάστρια Φαμπιέν Κελέρ (πρόσκεινται στον Ζιπέ), ο βουλευτής Τιερί Σολέρ (πρόσκειται στον Μπρουνό Λε Μερ) αλλά και ο δήμαρχος της Τουρκουάν Ζεράλντ Νταρμανέν, πρώην συνεργάτης του Νικολά Σαρκοζί και ο Ρεπουμπλικανός δήμαρχος της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί.

2017 05 14T173200Z 54401823 RC1E304E2540 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION copy

REUTERS/ CHARLES PLATIAU

"Αντί για αναθέματα, για καρικατούρες, για αποκλεισμούς, ζητάμε επισήμως από την πολιτική οικογένειά μας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και στις προσδοκίες των Γάλλων που, την επομένη της εκλογής του Εμανουέλ Μακρόν, περιμένουν από εμάς να πάμε στο ραντεβού για το γενικό συμφέρον. Οι πολιτικές οικογένειές μας της δεξιάς και του κέντρου πρέπει να ανταποκριθούν στη χείρα που τους τείνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας", συνεχίζει το κείμενο.

Η έκκληση υπογράφεται επίσης από τον Ρεπουμπλικανό Κριστόφ Μπεσί, γερουσιαστή-δήμαρχο της Ανζέρ, τον Ντομινίκ Μπισερό, βουλευτή και πρόεδρο της τοπικής των Ρεπουμπλικανών στη Σαράντ-Μαριτίμ (πρόσκεινται στον Ζιπέ), τον βουλευτή-δήμαρχο της Ρεν Αρνό Ρομπινέ και τον βουλευτή-δήμαρχο της Κουλομιέρ Φρανκ Ριστέρ (πρόσκεινται στον Μπρουνό Λε Μερ).
Ορισμένοι από τους πολιτικούς αυτούς θεωρούνται υποψήφιοι να αναλάβουν κάποιο υπουργείο στην κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ.

Μπερνάρ Καζνέβ: "Πρέπει να γνωρίζεις ποια είναι η κληρονομιά σου"

Ο Μπερνάρ Καζνέβ επισήμανε σήμερα στο νέο πρωθυπουργό της χώρας Εντουάρ Φιλίπ την αναγκαιότητα «να γνωρίζει κανείς ποια είναι η κληρονομιά του» προτού «δείξει με αποφασιστικότητα την κατεύθυνση» που θα πάρει.

2017 05 15T155447Z 1542108002 RC1F9F7BDA00 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION PREMIER

REUTERS/ BENOIT TESSIER

«Δεν ερχόμαστε από το πουθενά. Κι εάν θέλουμε με αποφασιστικότητα να δείξουμε την κατεύθυνση, πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι αυτά που κληρονομούμε για τα οποία θα λογοδοτήσουμε και στα οποία θα πρέπει αναφερόμαστε πάντα εάν θέλουμε να παραμείνουμε πιστοί στους εαυτούς μας» δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής καθηκόντων στο Ματινιόν, έχοντας στο πλευρό του τον Εντουάρ Φιλίπ, τον νέο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης υπό τον Εμανουέλ Μακρόν.

Υπενθυμίζοντας τις «πεποιθήσεις» ενός «άνδρα της αριστεράς», ο Σοσιαλιστής Καζνέβ εξέφρασε τη «βεβαιότητά του ότι ο εκσυγχρονισμός της χώρας δεν είναι εφικτός παρά μόνο όταν υπάρχει στη δέσμευση που διατυπώνει καθένας μια αυθεντικότητα, μια δέσμευση στα μαθήματα που διδάσκει η ιστορία».

«Στην πολιτική ζωή μου, η πίστη, η αφοσίωση, ο σεβασμός προς εκείνους που εδραίωσαν τα ρεύματα της σκέψης στην ιστορία, αποτέλεσαν για εμένα πυξίδα, εξίσου με την έννοια του Κράτους» προσέθεσε ο Καζνέβ, απευθυνόμενος στον διάδοχό του, ένα στέλεχος της κεντροδεξιάς.

«Κατά την άσκηση των καθηκόντων μου και ιδίως κατά τη διάρκεια των φοβερών δοκιμασιών που περάσαμε, το πάθος και η έννοια του κράτους θα είναι η δύναμή μου και η μοναδική μου πυξίδα» σημείωσε ο ίδιος, ενώ ευχήθηκε στον Φιλίπ «με αγάπη, με αγάπη προς την χώρα μας, με αγάπη προς τη Δημοκρατία, τα καλύτερα στην άσκηση των καθηκόντων (του)».

Συνάντηση Μακρόν - φιλίπ την Τρίτη

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, ενόψει του σχηματισμού κυβέρνησης από τον τελευταίο, όπως έγινε γνωστό σήμερα από πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του προέδρου.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να γίνει γνωστή αργά το απόγευμα αύριο.

Επίσης, πηγές της προεδρίας είπαν ότι ο Μακρόν θα επισκεφθεί "την Πέμπτη ή την Παρασκευή" τους Γάλλους στρατιώτες που σταθμεύουν στο Μαλί.
Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι σε περίπτωση νίκης του στις προεδρικές εκλογές θα προγραμμάτιζε να επισκεφθεί πολύ σύντομα τις γαλλικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο εξωτερικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ