ΚΟΣΜΟΣ

Ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Χάμζα, το νέο «όπλο» της Αλ Κάιντα

Ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Χάμζα, το νέο «όπλο» της Αλ Κάιντα
REUTERS/Pentagon/Handout

Σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την απήχησή της παγκοσμίως, η Αλ Κάιντα χρησιμοποιεί τη νεότερη γενιά της οικογένειας του Οσάμα Μπιν Λάντεν, άλλοτε επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης, στέλνοντας προπαγανδιστικά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Ως όπλο της η οργάνωση χρησιμοποιεί αυτή τη φορά τον γιο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Χάμζα. Ο Χάμζα Μπιν Λάντεν, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι 30 περίπου χρονών, εμφανίζεται όλο και περισσότερο σε βίντεο της οργάνωσης, να καλεί τους υποστηρικτές της να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον των Αμερικανών, των Εβραίων, των Δυτικών, ακόμα και των Ρώσων. Τα βίντεο συνοδεύονται από σκηνές με προηγούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις της οργάνωσης. Ο Χάμζα ενθαρρύνει επιθέσεις τύπου μοναχικών λύκων, με τη χρήση όλων των μέσων που είναι εύκολα διαθέσιμα.

«Εάν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα όπλο, καλώς. Εάν όχι, οι επιλογές είναι πολλές», ακούγεται να λέει η φωνή του Χάμζα, σε ένα δεκάλεπτο βίντεο που βρίσκεται στην κατοχή της ομάδας SITE που παρακολουθεί τους ισλαμιστικούς ιστότοπους.

Έπειτα από μια ακολουθία παρόμοιων τέτοιων βίντεο στα οποία έχει εμφανιστεί ο Χάμζα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το προφίλ του στην οργάνωση βρίσκεται σε άνοδο, αναφέρει το δημοσίευμα του CNNi.

osama

«Επιχειρεί να αντιγράψει τον πατέρα του, τον τόνο του πατέρα του, καθώς και να αντιγράψει και να επαναλάβει τα μηνύματα και την ορολογία που χρησιμοποιούσε ο πατέρας του στο παρελθόν», αναφέρει ο Ali Soufan, ένας πρώην πράκτορας του FBI, ο οποίος παρακολουθούσε την Αλ Κάιντα.

«Σε αυτό το σημείο, ο Χάμζα προετοιμάζεται για την ηγεσία της Αλ Κάιντα, να παίξει καθοριστικό ρόλο ως επικεφαλής της οργάνωσης και πιθανότατα στην ενοποίηση του παγκόσμιου τζιχαντιστικού κινήματος», συνεχίζει ο Soufan.

Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα Ayman al-Zawahiri πρωτοπαρουσίασε τον νεαρό Μπιν Λάντεν ως ένα από τα «λιοντάρια» της οργάνωσης, σε ένα βίντεο το 2015.

Φυσικά ο Χάμζα, έχει προηγούμενη εμπειρία σε προπαγανδιστικά βίντεο, αφού έχει εμφανιστεί ως παιδί σε τέτοια να κρατάει το αυτόματο όπλο του πατέρα του, να απαγγέλει ποιήματα ή να κάνει στρατιωτική εκπαίδευση με άλλα αγόρια.

«Είχε χάρισμα και τεράστιες επικοινωνιακές δεξιότητες από πολύ μικρή ηλικία», τονίζει ο Soufan.

Σύμφωνα με τον Soufan, ο Χάμζα μελέτησε την ιδεολογία της Αλ Κάιντα κατά τη διάρκεια του κατ’όικον περιορισμού του στο Ιράν, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Μάλιστα σε ένα γράμμα στον πατέρα του, του έλεγε ότι είναι «φτιαγμένος από ατσάλι» και έτοιμος να «πολεμήσει με το στρατό των μουτζαχεντίν».

Έγγραφα που ανακτήθηκαν έπειτα από την επιδρομή των Αμερικανών στο καταφύγιο του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν το 2011, δείχνουν ότι ο Οσάμα ήθελε ο γιος του να τον ακολουθήσει, αναφέρει Αμερικανός αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής.

Ωστόσο, μέχρι τη στιγμή της επιδρομής δεν είχε γίνει ακόμα η επανένωση –αντιθέτως ο αδερφός του Χάμζα, Χαλίντ, βρισκόταν στο καταφύγιο και σκοτώθηκε μαζί με τον πατέρα τους.

Για μια οργάνωση της οποίας η προπαγάνδα έχει συχνά μικρότερη απήχηση από εκείνη των αντιπάλων της του Ισλαμικού Κράτους, η Αλ Κάιντα θα μπορούσε να κερδίσει εκ νέου αναγνώριση από τον Χάμζα Μπιν Λάντεν.

Άλλωστε, όπως αναφέρει ο αναλυτής Πίτερ Μπέργκεν ο Χάμζα «ανεβαίνει στο προσκήνιο ως το καινούριο πρόσωπο της Αλ Κάιντα».

Latest al Qaeda propaganda highlights bin Laden's son

By Dugald McConnell and Brian Todd, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ