ΚΟΣΜΟΣ

Πίνακας του Πικάσο γλίτωσε από τους ναζί και «άγγιξε» τα 45 εκατ. δολάρια

Πίνακας του Πικάσο γλίτωσε από τους ναζί και «άγγιξε» τα 45 εκατ. δολάρια
CNN

Αυτή είναι «η καθιστή γυναίκα με το μπλε φόρεμα», στα γαλλικά «Femme assise, robe bleu». Ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο απεικονίζει την Dora Maar, φωτογράφο, ζωγράφο και μία από τις ερωμένες του διάσημου ζωγράφου. Ο πίνακας πωλήθηκε την Τρίτη προς 45 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία που πραγματοποίησε ο οίκος Christie's στη Νέα Υόρκη.

Ο πίνακας δημιουργήθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1939, δηλαδή στην ημερομηνία των γενεθλίων του Πικάσο. Πίσω του έχει μία μεγάλη ιστορία. Το 1940, κατά τη γερμανική κατοχή της Γαλλίας, οι Ναζί κατάσχεσαν τον πίνακα από τον Εβραίο έμπορο τέχνης Paul Rosenberg.

Σύμφωνα με τον οίκο Christie's, ο πίνακας αρχικά μεταφέρθηκε στη γερμανική πρεσβεία στο Παρίσι και μετά σε μία αποθήκη για λεηλατημένα έργα τέχνης, πριν συσκευαστεί για να μεταφερθεί μέσω Μοραβίας, στη Γερμανία το 1944.

Γάλλοι αντιστασιακοί στρατιώτες, μάλιστα, παρεμπόδισαν το δρομολόγιο τρένου που μετέφερε τον συγκεκριμένο πίνακα και άλλα 63 έργα τέχνης του Πικάσο.

Παρότι το ποσό των 45 εκατ. δολ. μπορεί να φαίνεται αστρονομικό, αρκετά έργα του Πικάσο έχουν πωληθεί σε υψηλότερες τιμές.

Για παράδειγμα ο πίνακας "Les femmes d'Alger (Version 'O')" (Γυναίκες του Αλγερίου), πωλήθηκε 175 εκατ. δολ. θέτοντας νέο ρεκόρ στις δημοπρασίες έργων τέχνης.

Πέρυσι, άλλος πίνακας του Πικάσο με τίτλο "Femme assise" (καθιστή γυναίκα) του 1909, ένα από τα πρώτα έργα της περιόδου κυβισμού, πωλήθηκε έναντι 63,4 εκατ. δολ. σχεδόν 20 εκατ. δολ. υψηλότερα από την εκτίμησή του.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ