ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ο Μακρόν παρουσιάζει την 15μελη νέα κυβέρνηση

Γαλλία: Ο Μακρόν παρουσιάζει την 15μελη νέα κυβέρνηση
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Περίπου 15 άτομα θα απαρτίζουν την νέα κυβέρνηση της Γαλλίας, που επέλεξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η νέα σύνθεση θα ανακοινωθεί στις 16:00 (ώρα Ελλάδας).

Τα μέλη της νέας κυβέρνησης, που θα υπηρετήσει τους Γάλλους για τα επόμενα πέντε έτη, θα είναι πρόσωπα «άψογης» εντιμότητας, σύμφωνα με τα όσα έχει υποσχεθεί και θέλει ο νέος πρόεδρος.

Δείγμα της εν λόγω απαίτησης είναι το χρονικό περιθώριο του 24ώρου που δόθηκε προκειμένου να ολοκληρωθεί ένας ενδελεχής έλεγχος για τη φορολογική κατάσταση, το ποινικό μητρώο και την απουσία σύγκρουσης συμφερόντων για κάθε μέλος τη κυβέρνησης.

Στην εξακρίβωση των στοιχείων συμμετέχει ενεργά η «Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια της Δημόσιας ζωής», που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2013, ύστερα από το σκάνδαλο του τότε υπουργού (για τον προϋπολογισμό) Ζερόμ Καϊζάκ, ο οποίος διατηρούσε λογαριασμούς σε «φορολογικούς παραδείσους» παρότι το είχε αρνηθεί και ενώπιον της Βουλής.

Το όνομα του Καϊζάκ συνδέεται στη μνήμη των Γάλλων και με το όνομα του Τομά Τεβενού, του υφυπουργού Εξωτερικού Εμπορίου (Αύγουστος 2014), που εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι «λόγω φοβίας» δεν πλήρωνε για χρόνια τις φορολογικές και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις του.

2017 05 15T204006Z 258289451 RC117900E750 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION PREMIER

(Ο νέος πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ/REUTERS/Christophe Archambault/Pool)

Τα λάθη Ολάντ, μαθήματα για τον Μακρόν

Οι δύο αυτές περιπτώσεις αμαύρωσαν ιδιαίτερα τη θητεία του Φρανσουά Ολάντ, αποτέλεσαν όμως μάθημα για τον Μακρόν, το περιβάλλον του οποίου υπογραμμίζει ιδιαίτερα την προσπάθεια ελέγχου που γίνεται αυτές τις ώρες ώστε να μην υπάρξουν εκ των υστέρων δυσάρεστες εκπλήξεις.

«Τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θέλουν μια υποδειγματική κυβέρνηση. Όχι μόνο για να αποφευχθούν οι εκπλήξεις αλλά και για να σηματοδοτηθεί η πενταετία από διαφάνεια », εξήγησε ο εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέ.

Παράλληλα με τον έλεγχο από την Ανώτατη Αρχή τα μέλη της κυβέρνησης έχουν να υπογράψουν και μια Υπεύθυνη Δήλωση, ότι δεν συμμετέχουν στην όποια δραστηριότητα που θα μπορούσε να κριθεί μη νόμιμη ή αντίθεση με την αρχή της εντιμότητας.

Λόγω της καθυστέρησης των ελέγχων το πρώτο υπουργικό συμβούλιο που προβλεπόταν για σήμερα θα γίνει τελικά αύριο, Πέμπτη. Ο πρώτος νόμος που προβλέπεται να εξετασθεί από το υπουργικό συμβούλιο είναι ο νόμος για την «ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής», τομέας στον οποίο ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να κρατήσει τις υποσχέσεις του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ