ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο κατάδικος που γράφει «δικαστική» ιστορία με την υπόθεσή του

ΗΠΑ: Ο κατάδικος που γράφει «δικαστική» ιστορία με την υπόθεσή του
CNNi

Μια περιπέτεια έζησε κατάδικος στις ΗΠΑ. Το 1999 καταδικάστηκε σε 98ετη ποινή φυλάκισης, το 2008 αφέθηκε ελεύθερος εκ παραδρομής, έξι χρόνια αργότερα συνελήφθη εκ νέου, αλλά μετά από απόφαση «σταθμό» δικαστηρίου αναμένεται να αφεθεί και πάλι ελεύθερος.

Ο Ρενέ Λίμα-Μαρίν καταδικάστηκε στην πολυετή φυλάκιση για τις κατηγορίες της απαγωγής, ληστείας, διακεκριμένης ληστείας και οπλοχρησίας. Το 2008 όμως αποφυλακίστηκε λόγω γραφειοκρατικού λάθους. Παντρεύτηκε, βρήκε δουλειά, έκανε οικογένεια, αγόρασε σπίτι και γενικώς ξεκίνησε μια φυσιολογική ζωή. Το 2014 εντοπίστηκε το λάθος και συνελήφθη εκ νέου.

Σε μια έκθεση 165 σελίδων δικαστής αποφάσισε πως «θα ήταν εξαιρετικά λανθασμένο να επιστρέψει ο Λίμα-Μαρίν στη φυλακή για να εκτίσει το υπόλοιπό της ποινής του». Ο κατάδικος θεωρήθηκε «κεφάλαιο για την κοινωνία» και ένας «εξαιρετικός πολίτης», που εργαζόταν με παιδιά ενθαρρύνοντας τα να παίρνουν σωστές αποφάσεις, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστή Κάρλος Σαμούρ Τζούνιορ.

«Η περίπτωσή του είναι μοναδική. Δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να επιστρέψουν σε μια φυσιολογική ζωή», είπε η δικηγόρος του Λίμα-Μαρίν, Κίμπερλι Ντιέγκο.

Το ευτυχές λάθος για τον Λίμα-Μαρίν

Το μπέρδεμα που αποδείχθηκε σωτήριο για τον άντρα ήταν καθαρά γραφειοκρατικό. Η απόφαση για την φυλάκιση του όριζε πως οι ποινές του – για τα διαφορετικά αδικήματα – έπρεπε να εκτιθούν ταυτόχρονα αντί για διαδοχικά.

Σύμφωνα με τα έγραφα του φακέλου του, δικηγόρος, που συνάντησε τον Λίμα-Μαρίν στη φυλακή για να συζητήσει πιθανή έφεση, τον ενημέρωσε πως η ποινή του μειώθηκε σε 16 χρόνια. Τον συμβούλευσε λοιπόν να μην κάνει έφεση αλλά να περιμένει να αποφυλακιστεί σε όρους το 2008.

Και έτσι έγινε. Η απουσία του από την φυλακή δεν έγινε αντιληπτή μέχρι τις 7 Ιανουαρίου του 2014, όταν κάποιος έψαξε το όνομα του στην λίστα των φυλακισμένων και δεν το βρήκε. Στις 11:00 της ίδιας μέρα ο άντρας εντοπίστηκε, συνελήφθη – μπροστά στην οικογένειά του – και οδηγήθηκε εκ νέου στη φυλακή για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.

Το δικαστήριο όμως αποφάσισε πως η παραμονή του στην φυλακή θα ήταν «δρακόντειο μέτρο, θα του στερούσε την πρόοδο που είχε επιτύχει και θα ήταν αδικία» και αποφάσισε να αφεθεί εκ νέου – και οριστικά σε αυτή την περίπτωση – ελεύθερος.

Η επόμενη μέρα

Ο Λίμα-Μαρίν κρατείται ακόμη σε φυλακές του Κολοράντο, σύμφωνα με την δικηγόρο του. Θα αποφυλακιστεί εντός των επόμενων ημερών, καθώς μέχρι ώρα η πολιτεία εξετάζει ακόμη τον φάκελό του και την απόφαση του δικαστηρίου.

«Είναι υπόθεση που προκαλεί αισιοδοξία», λέει η Ντιέγκο. «Ο δικαστής ήταν διεξοδικός, πήρε τον χρόνο του και έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην υπόθεση. Φαινόταν πως ήθελε να είναι όλα τέλεια. Είμαστε ευγνώμονες που βρήκε τον χρόνο για να κάνει κάτι τέτοιο».

Inmate who lived upstanding life after he was mistakenly freed wins release

By Janet DiGiacomo, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ