ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθερη η Τσέλσι Μάνινγκ έπειτα από επτά χρόνια στη φυλακή

Ελεύθερη η Τσέλσι Μάνινγκ έπειτα από επτά χρόνια στη φυλακή
Courtesy U.S. Army/Handout via REUTERS

Έχοντας εκτίσει επτά χρόνια στη φυλακή, η Τσέλσι Μάνινγκ, η στρατιωτικός που είχε διοχετεύσει πάνω από 700.000 εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης στο Wikileaks, είναι από σήμερα πλέον ελεύθερη. 

Η Μάνινγκ αφέθηκε ελεύθερη, έπειτα από τη μείωση της ποινής που της "προσέφερε" ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα πριν τη λήξη της θητείας του. Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ μείωσε τις ποινές ακόμη 208 κρατουμένων και απένειμε χάρη σε 64 πρόσωπα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η Τσέλσι Μάνινγκ συνελήφθη τον Μάιο του 2010 στο Ιράκ, ενώ υπηρετούσε στον αμερικανικό στρατό. Παραδέχθηκε ότι αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες στον ιστότοπο WikiLeaks, όσον αφορά στους θανάτους μεταξύ των αμάχων που έχουν προκληθεί από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές, τους κρατούμενους στη φυλακή των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο και περίπου 250.000 διαβαθμισμένα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ.

Τον Αύγουστο του 2013 καταδικάστηκε σε 35ετή κάθειρξη.

Η δικηγόρος της στρατιωτικού είχε δηλώσει στο BBC, ότι η πελάτης της ανυπομονούσε να αφεθεί ελεύθερη, ωστόσο είχε και μεγάλο άγχος. Υπάρχουν αναφορές ότι σκοπεύει να μετακομίσει στο Μέριλαντ, καθώς έχει συγγενείς που ζουν εκεί.

Ένα ευχαριστώ του Σνόουντεν στον Ομπάμα

Ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής υπηρεσίας εθνικής υπηρεσίας NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, είχε ευχαριστήσει τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για τη μείωση της ποινής κάθειρξης από 35 χρόνια σε 7 της Μάνινγκ.

«Ας ειπωθεί εδώ ειλικρινά, με καλή καρδιά: Ευχαριστούμε Ομπάμα», είχε γράψει ο Σνόουντεν στην σελίδα του στο Twitter. Ο Σνόουντεν ευχαρίστησε επίσης την Μάνινγκ για όλα όσα έχει κάνει για τον κόσμο, ενώ ευχαρίστησε και τον κόσμο που αγωνίστηκε για να της δείξουν οι αμερικανικές αρχές επιείκεια.

«Ευχαριστούμε όλους όσοι έκαναν εκστρατεία για επιείκεια για την Μάνινγκ αυτά τα τελευταία δύσκολα χρόνια. Εσείς το καταφέρατε», σημειώνει ο Σνόουντεν και καταλήγει: «Σε κάποιους μήνες θα είσαι ελεύθερη. Σ'ευχαριστούμε για όλα όσα έκανες για όλον τον κόσμο Τσέλσι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ