ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Ελεύθερη η Γερμανία να αποσυρθεί από το Ίντσιρλικ

Τσαβούσογλου: Ελεύθερη η Γερμανία να αποσυρθεί από το Ίντσιρλικ
REUTERS/ DARRIN ZAMMIT LUPI

Ανεπαρκή χαρακτήρισε τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής το ΝΑΤΟ για να προστατεύσει τον τουρκικό εναέριο χώρο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου έκανε τη δήλωση αυτή πριν από τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει το ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τη Γερμανία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ακόμη στο NTV πως η Γερμανία είναι ελεύθερη να αποσύρει τα στρατεύματά της που σταθμεύουν στην τουρκική αεροπορική βάση του Ίντσιρλικ, αν το θέλει, προσθέτοντας πως το Βερολίνο θα πρέπει να πάψει «να συμπεριφέρεται με συγκαταβατικό τρόπο» στην Άγκυρα.

Η Γερμανία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει στην Ιορδανία τους περίπου 250 στρατιώτες που είναι ανεπτυγμένοι στο Ίντσιρλικ επειδή η Άγκυρα αρνείται να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τη βάση. Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν στο Reuters πως η επίσκεψη των βουλευτών δεν θα άρμοζε αυτή τη στιγμή.

Επιπλέον, ο Τσαβούσογλου ζήτησε την απομάκρυνση του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου στον διεθνή συνασπισμό στη Συρία και το Ιράκ Μπρετ ΜακΓκάρκ, κατηγορώντας τον ότι υποστηρίζει τις πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας και τους Κούρδους αυτονομιστές της Τουρκίας.

«Θα ήταν καλό το πρόσωπο αυτό να αντικατασταθεί», είπε προσθέτοντας πως ο ΜαγκΓκαρκ «υποστηρίζει ξεκάθαρα» τις πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας YPG και τους Κούρδους αυτονομιστές του PKK στην Τουρκία, δύο οργανώσεις που θεωρούνται «τρομοκρατικές» από την Άγκυρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ