ΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη Reuters: 18 επαφές με Ρώσους αξιωματούχους είχαν οι σύμβουλοι του Τραμπ

Αποκάλυψη Reuters: 18 επαφές με Ρώσους αξιωματούχους είχαν οι σύμβουλοι του Τραμπ
REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Αποκαλυπτικά στοιχεία σχετικά με τις επαφές τόσο του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Μάικλ Φλιν, όσο και άλλων συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους, έρχονται στο «φως», λίγα 24ωρα μετά την παραδοχή του ίδιου του αμερικανού προέδρου για το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέϊ Λαβρόφ.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει σε σχετικό αποκλειστικό του δημοσίευμα πως υπάρχουν τουλάχιστον 18 τηλεφωνήματα και emails, που αποδεικνύουν τις επαφές των συμβούλων του Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους τους τελευταίους επτά μήνες της προεκλογικής εκστρατείας για την αμερικανική προεδρία.

Τα νέα αυτά στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα τη στιγμή που το FBI διεξάγει έρευνα στο αρχείο με τις μυστικές επαφές ανάμεσα σε αμερικανούς και Ρώσους αξιωματούχους προκειμένου να διαπιστώσει αν και πώς αυτές επηρέασαν τις αμερικανικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Το πρώτο «πακέτο» των μυστικών επαφών περιλαμβάνει έξι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ συμβούλων του Τραμπ, ανάμεσα στους οποίους και ο Μάικλ Φλιν, και του Ρώσου πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, Σεργκέι Κίσλιακ.

Οι συζητήσεις ανάμεσα σε Φλιν και Κίσλιακ φαίνεται να «πύκνωσαν» μετά τις εκλογές, με τους δυο τους να καταστρώνουν σχέδιο ώστε Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν να έχουν απευθείας επικοινωνία, παρακάμπτοντας την γραφειοκρατία της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας, κάτι που και οι δυο πλευρές χαρακτήριζαν ως εμπόδιο στην βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Αν και τον Ιανουάριο ο Λευκός Οίκος αρχικά αρνήθηκε τις επαφές με Ρώσους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, στη συνέχεια επιβεβαίωσε τέσσερις συναντήσεις ανάμεσα στον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον και συμβούλους του Τραμπ τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Από τις μέχρι στιγμής έρευνες πάντως δεν προκύπτει κάποιο αδίκημα σε ό,τι αφορά την επικοινωνία των δύο πλευρών, σύμφωνα με πηγή του reuters, όμως οι αποκαλύψεις μπορεί να αυξήσουν την πίεση προς τον Αμερικανό πρόεδρο ώστε να παραδώσει στο FBI και το Κογκρέσο το σύνολο των επαφών μελών της προεκλογικής εκστρατείας του με Ρώσους αξιωματούχους.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση για την αποκάλυψη περί 18 επαφών, ούτε από τον Λευκό Οίκο, ούτε από τον δικηγόρο του Μάικλ Φλιν, ούτε και από τη ρωσική πλευρά.

Σύμφωνα με το Reuters τα 18 τηλεφωνήματα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έγιναν μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου 2016, στο πλαίσιο ρωσικών προσπαθειών να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου υπέρ του Τραμπ και κατά της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Στις συζητήσεις αυτές στο επίκεντρο βρίσκονταν κυρίως οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, με φόντο και τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στη Μόσχα, με το reuters να κατονομάζει δύο από τους Ρώσους που φαίνεται να «πρωταγωνιστούν» σε αυτές.

Ο ένας από αυτούς είναι ο ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινκτον, Σεργκέϊ Κίσλιακ, ενώ ο δεύτερος είναι ο Βίκτορ Μεντβέντσουκ, Ουκρανός ολιγάρχης και πολιτικός, την κόρη του οποίου έχει βαφτίσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

2017 05 18T090243Z 5122358 RC1B54C701B0 RTRMADP 3 USA TRUMP RUSSIA CONTACTS


Πηγή: REUTERS/Vasily Fedosenko/File Photo

Ο Μεντβέντσουκ βέβαια αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε επαφή με κάποιο μέλος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Στο ίδιο κλίμα το εξώφυλλο του περιοδικού Time, που απεικονίζει μια "μεταμόρφωση" του Λευκού Οίκου σε Κρεμλίνο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ