ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο «πατέρας» του Fox News σε ηλικία 77 ετών

Πέθανε ο «πατέρας» του Fox News σε ηλικία 77 ετών
REUTERS/Fred Prouser

Ο ιδρυτής του Fox News Ρότζερ Έιλς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, όπως ανακοίνωσε το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Ρότζερ Έιλς είχε αναγκασθεί να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Fox News τον Ιούλιο του 2016, έπειτα τις επανειλημμένες καταγγελίες σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση.

Βετεράνος των ΜΜΕ, άνθρωπος με επιρροή, ο Ρεπουμπλικάνος Έιλς ίδρυσε το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News το 1996 έπειτα από αίτημα του ιδιοκτήτη του δικτύου Fox και του ομίλου ΜΜΕ News Corp, Ρούπερτ Μέρντοχ.

640x640 1

REUTERS/Peter Morgan

Tο Fox News υιοθέτησε μια πολύ συντηρητική εκδοτική γραμμή, προθύμως πολεμική, την οποία εξέφρασαν ορισμένες δημοσιογραφικές διασημότητες, κατά πρώτο λόγο ο Μπιλ Ο'Ράιλι, πιο πολιτική παρά δημοσιογραφική.

Ο ίδιος αντιμετώπισε κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση από πολλές γυναίκες που είχαν δουλέψει στο δίκτυο. Για το λόγο αυτό, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, στα τέλη Απριλίου το Fox News, το οποίο έχασε έτσι την ατμομηχανή του, τον βασιλιά των ακροατηρίων, όλων των ενημερωτικών δικτύων αδιακρίτως.

Χάρη στις επιτυχίες του το Fox News έγινε πηγή σημαντικών εσόδων για τον όμιλο 21st Century Fox, που δημιουργήθηκε από την απόσχιση το 2013 των τηλεοπτικών από τις ειδησεογραφικές δραστηριότητες, με τις τελευταίες να τίθενται υπό τη σημαία της News Corp.

Με την αποχώρηση του Ρότζερ Άιλς και του Μπιλ Ο’Ράιλι, αλλά και της δημοσιογράφου Μέγκαν Κέλι, που πήγε στο NBC, το δίκτυο διέρχεται αυτή την εποχή περίοδο αναταράξεων, αν και η θεαματικότητά του παραμένει σε καλά επίπεδα.

Είναι η Μέγκαν Κέλι που συνέβαλε να αλλάξει η μοίρα του Ρότζερ Άιλς στη Fox News, στα τέλη Ιουλίου 2016. Είπε πως είχε δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση από τον διευθύνοντα σύμβουλο δέκα χρόνια νωρίτερα, στη διάρκεια μιας συνέντευξης με τους υπευθύνους της εσωτερικής έρευνας που όρισε το κανάλι για να ρίξουν φως στις κατηγορίες σε βάρος του Ρότζερ Άιλς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ