ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: 17χρονη οπαδός του ISIS καταδικάστηκε σε έξι χρόνια κάθειρξης

Δανία: 17χρονη οπαδός του ISIS καταδικάστηκε σε έξι χρόνια κάθειρξης
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Μια έφηβη οπαδός του Ισλαμικού Κράτους καταδικάστηκε την Πέμπτη από δικαστήριο της Δανίας να εκτίσει έξι χρόνια κάθειρξη αφού κρίθηκε ένοχη για «απόπειρα (διάπραξης) τρομοκρατικής ενέργειας», διότι σχεδίαζε βομβιστικές επιθέσεις εναντίον σχολείων.

Το δικαστήριο της Χόλμπεκ, που βρίσκεται 60 χλμ. δυτικά της Κοπεγχάγης, έκρινε ένοχη τη 17χρονη στην υπόθεση αυτή, και μάλιστα της επέσυρε ακόμη και ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η νεαρή που καταδικάστηκε, είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2016 στο σπίτι της, στο χωριό Κούντμπι, όταν ήταν ακόμη 15 ετών. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε από την οικογένειά της, η οποία είχε θορυβηθεί διότι η έφηβη έκανε πειράματα με χημικές ουσίες στο υπόγειο του σπιτιού, όπως αναφέρει το Γαλλικό πρακτορείο.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η αστυνομία ανακάλυψε στο σπίτι προϊόντα που πωλούνται ελεύθερα στο εμπόριο με τα οποία θα μπορούσε να παρασκευαστεί υπεροξείδιο της ακετόνης (TATP). Ωστόσο να σημειωθεί πως με τα υλικά που είχε δεν θα μπορούσε να φτιάξει μια αληθινά επικίνδυνη βόμβα.

Η ανάκριση έδειξε ότι σε γραπτά κείμενά της και στο Διαδίκτυο, η νεαρή άφησε πολλά ίχνη της προσχώρησής της στην ιδεολογία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και ότι αναζητούσε τρόπο να έλθει σε επαφή με στελέχη των τζιχαντιστών μέσω του Twitter.

Πρόσφατα προσηλυτισμένη στο Ισλάμ, σχεδίαζε να διαπράξει μια επίθεση στο παλιό της πρωτοβάθμιο σχολείο στο Φορεβάιλε και άλλη μία σε ένα εβραϊκό σχολείο της Κοπεγχάγης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ