ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώην σύζυγος του Βλαντιμίρ Πούτιν και το ακίνητο των εκατομμυρίων δολαρίων

Η πρώην σύζυγος του Βλαντιμίρ Πούτιν και το ακίνητο των εκατομμυρίων δολαρίων
REUTERS/Aleksey Nikolskyi/RIA Novosti/Pool

Αντιμέτωπη με σκάνδαλο διαφθοράς είναι η πρώην σύζυγος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν; Στοιχεία έρευνας του πρακτορείου Reuters έχουν μεγάλο ενδιαφέρον: συνοπτικά, εμφανίζουν ιδιωτική εταιρία που ανήκει σε πρόσωπο με το πατρικό όνομα της πρώην πρώτης κυρίας της Ρωσίας, να εισπράττει υπέρογκο ενοίκιο από ιστορικό κτίριο ιδιοκτησίας μη κυβερνητικής οργάνωσης στη θεμελίωση της οποίας σημαντικό ρόλο έπαιξε η Λιουντμίλα Πούτινα. 

Αναλυτικά: σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, η πρώην σύζυγος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Λιουντμίλα Πούτινα, βοήθησε στην ίδρυση και στηρίζει ίδρυμα στην ιδιοκτησία του οποίου βρίσκεται το ονομαστό Volkonsky House.

Το Volkonsky House βρίσκεται στο κέντρο της Μόσχας και ήταν το σπίτι αριστοκράτη της προ-Σοβιετικής περιόδου. Πλέον ανήκει στο The Centre for the Development of Inter-personal Communications (CDIC). H Λιουντμίλα Πούτινα βοήθησε στην σύσταση του εν λόγω μη κερδοσκοπικού ιδρύματος, σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας Rossiiskaya Gazeta και δύο πηγών που εργάστηκαν σε αυτό. Η Λιουντμίλα ήταν σύζυγος του Βλαντιμίρ Πούτιν από το 1993 έως και το 2013, όταν και πήραν την απόφαση να χωρίσουν.

Η σύσταση του ιδρύματος έγινε το 2002, όταν ήταν ακόμη παντρεμένοι, και το 2006 η εφημερίδα Rossiiskaya Gazeta υπέδειξε την κ. Πούτινα ως «διαχειρίστρια» του CDIC. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα την ίδια χρονιά, εκείνη χρησιμοποίησε την αντωνυμία «εμείς» καθώς συζητούσε για το ίδρυμα. Τρεις ακόμη πηγές, που γνωρίζουν την ιστορία και την δράση του ιδρύματος, τόνισαν πως η Λιουντμίλα συντηρεί τις δομές του CDIC.

2017 05 19T082624Z 298634821 RC1CC8590F00 RTRMADP 3 RUSSIA PUTIN FOUNDATION

(REUTERS/Maxim Shemetov)

Το ίδρυμα έχει ορισμένα γραφεία στο Volkonsky House, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου ενοικιάζεται από άλλους, ανάμεσά τους και δύο κρατικές τράπεζες.

Το κτίριο ανακαινίστηκε με την συνδρομή συνεργατών του Ρώσου προέδρου και οι ενοικιαστές καταθέτουν τα χρήματα στον λογαριασμό ιδιωτικής εταιρίας, που ανήκει -σύμφωνα με τα στοιχεία- σε άτομο με το πατρικό όνομα της πρώην πρώτης κυρίας της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, οι ενοικιαστές πληρώνουν το μίσθωμα σε μια εταιρία που ονομάζεται Meridian. Η εταιρία κατά το 99% ανήκει σε μια επιχείρηση που ονομάζεται Intererservis, η οποία με την σειρά της – σύμφωνα με τα κρατικά αρχεία – ανήκει εξ’ ολοκλήρου στην κυρία Λιουντμίλα Αλεξαντρόβνα Σκρεμπνιόβα. Αυτό είναι το πατρικό όνομα της πρώην πρώτης κυρίας.

Το Reuters δεν μπόρεσε να εντοπίσει έγγραφα που να επιβεβαιώνουν πως η Σκρεμπνιόβα και η σύζυγος του Πούτιν είναι πράγματι το ίδιο πρόσωπο. Όμως, υπάρχουν και άλλες ομοιότητες, πέραν του ονόματος, που δείχνουν την Πούτινα ως ιδιοκτήτρια της Intererservis.

Η πρώην διευθύντρια της εταιρίας ήταν η Όλγα Αλεξαντρόβνα Τσομάγιεβα, αδελφή της πρώην κ. Πούτιν, σύμφωνα με πολλά ρωσικά μέσα. Επιπροσθέτως, το υπολειπόμενο 1% της Meridian ανήκει στην Τατιάνα Σεστάκοβα, πρώην σύζυγο του Βασίλιι Σεστάκοβ (χώρισαν το 2013), παλιού φίλου του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Σεστάκοβα βοήθησε και στην ίδρυση του CDIC, σύμφωνα και πάλι με κρατικά αρχεία.

2017 05 19T082630Z 921194702 RC17B831BD50 RTRMADP 3 RUSSIA PUTIN FOUNDATION

(REUTERS/Pawel Kopczynski/File Photo)

Η ανακαίνιση υπό κρατική επίβλεψη

Το ιστορικό κτίριο Volkonsky House φιλοξένησε πολλά πρόσωπα της Ρωσικής λογοτεχνίας, πριν περάσει στα χέρια του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, μετά από εντολή του προκατόχου του Πούτιν για να καταλήξει τελικώς το 2005 στον έλεγχο του ιδρύματος Centre for the Development of the Russian Language, που αργότερα μετονομάστηκε σε CDIC. Παραμένει άγνωστο υπό ποιους όρους το ίδρυμα κατάφερε να γίνει ιδιοκτήτης της κρατικής περιουσίας.

Κρατική εταιρία επέβλεψε την ανακαίνιση του κτιρίου, παρότι το Volkonsky House δεν ανήκε στο κράτος εκείνη την περίοδο. Άτομο που συμμετείχε στις εργασίες ανακαίνισης αποκάλυψε πως η Λιουντμίλα Πούτινα, όταν ήταν ακόμη παντρεμένη με τον Πούτιν, επιθεωρούσε προσωπικά την ανακαίνιση: «Όταν η κ. Πούτινα έκανε την επιθεώρηση έκλεινε όλος ο δρόμος που βρίσκεται το κτίριο».

Κοινό μυστικό είναι στη Μόσχα ότι άτομα και επιχειρήσεις πέριξ του Κρεμλίνου κερδίζουν από συμβόλαια, δάνεια και περιουσιακά στοιχεία του κράτους.

2017 05 19T082625Z 1739648131 RC12CB7A6700 RTRMADP 3 RUSSIA PUTIN FOUNDATION

(REUTERS/Maxim Shemetov)

Το ίδρυμα Konstantinovsky, με πρόεδρο τον σύμμαχο του Πούτιν, Βλαντιμίρ Κόζιν, ήταν εκ των αρωγών της ανακαίνισης. Ο Κόζιν παραμένει στο «τιμόνι» του ιδρύματος, ενώ μέλος είναι ακόμη ένας γνωστός σύμμαχος του προέδρου.

Η νομοθεσία και οι σημαντικοί ενοικιαστές

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας ιδρύματα όπως το CDIC μπορούν να λειτουργήσουν μόνο για «κοινωνικούς, φιλανθρωπικούς, πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς ή επιστημονικούς σκοπούς». Μπορούν να έχουν κτήρια, αρκεί αυτά να εξυπηρετούν τους παραπάνω σκοπούς.

Το Volkonsky House είναι έκτασης 5,288 τετραγωνικών μέτρων, κάνοντας το ελαφρώς μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο.

Μια από τις μεγαλύτερες Ρωσικές τράπεζες νοικιάζει 3,011 εκ των 5,288 τετραγωνικών μέτρων του κτιρίου. Το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών είναι ύψους 584 εκατομμυρίων ρουβλιών, δηλαδή 2.02 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

2017 05 19T082624Z 957565548 RC1436FBE410 RTRMADP 3 RUSSIA PUTIN FOUNDATION copy

(Η προεδρική οικία/REUTERS/Alexander Demianchuk/File Photo)

Άλλοι ενοικιαστές είναι ακόμη μια τράπεζα, η κατασκευαστική εταιρία Severstroygroup, που έχει αναλάβει διαγωνισμούς του υπουργείου Άμυνας, μια ταξιδιωτική εταιρία, ένα εστιατόριο, μια αλυσίδα καταστημάτων εστίασης.

Εταιρία ειδική στα κτηματομεσιτικά τόνισε πως κάθε τετραγωνικό μέτρο του κτιρίου αξίζει αυτή την στιγμή 600 δολάρια. Αυτό σημαίνει πως αν όλο το κτίριο ενοικιάζεται τα κέρδη από τα μισθώματα φτάνουν τα 3.18 εκατομμύρια.

Το διεθνές πρακτορείο δεν μπόρεσε να προσδιορίσει επακριβώς το ύψος των μισθωμάτων. Τα στοιχεία του 2015 δείχνουν κέρδη 3.89 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δεν αποκαλύπτουν πού πάνε τελικώς τα χρήματα.

Παρότι το CDIC υποχρεούται να δίνει ετήσιες αναφορές για τις δραστηριότητες του δεν το κάνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ