ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιταλία χαρίζει... πύργους και κάστρα

Η Ιταλία χαρίζει... πύργους και κάστρα
google.gr/maps

Στην προσπάθειά της να συντηρήσει παλαιά κτίρια σε ιστορικές περιοχές της ιταλικής περιφέρειας, η Υπηρεσία Κρατικών Ακινήτων χαρίζει 100 μοναστήρια, κάστρα, πέτρινους πύργους, πανδοχεία και σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Όποιος, όμως, δεχθεί αυτή τη δελεαστική προσφορά θα πρέπει να αναλάβει το κόστος συντήρησης και ανακαίνισης, με συγκεκριμένες προδιαγραφές για την εκτέλεση των εργασιών. Στα κτίρια προς αξιοποίηση περιλαμβάνοντα το Καστέλο ντι Μοντεφιόρε του 13ου αιώνα στην περιφέρεια Μάρκε, το Καστέλο ντι Μπλέρα στην περιφέρεια του Λάτιο και ένα παλιό σχολικό κτίριο στην Απουλία. Τέτοιας φύσεως επενδύσεις μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην Ιταλία, όπου η ανεργία των νέων προσεγγίζει το 40%. Προβλέπεται, σύμφωνα με την «Καθημερινή», να προσληφθούν κυρίως άτομα έως 40 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει, όμως, να παρουσιάσουν λεπτομερή σχέδια για την ανακαίνιση και τη μετατροπή των παραμελημένων κτιρίων σε ελκυστικούς προορισμούς για τουρίστες.

Η Ιταλία προσπαθεί να μιμηθεί την Ισπανία, η οποία προσελκύει χιλιάδες τουρίστες λόγω του «Δρόμου του Αγίου Ιακώβου», ο οποίος, διαμέσου πολλών πόλεων της Ευρώπης, καταλήγει στον Καθεδρικό Ναό του Σαντιάγο δε Κομποστέλα, στη Γαλικία της Βορειοδυτικής Ισπανίας, όπου βρίσκονται θαμμένα τα ιερά λείψανα του Αποστόλου Ιακώβου.

Τα περισσότερα από τα 40 κτίρια που διατίθενται προς επένδυση στην Ιταλία βρίσκονται κοντά σε ιστορικά μονοπάτια ή σε ποδηλατικές διαδρομές. Μία από αυτές τις διαδρομές είναι η Αππία Οδός, ένας αρχαίος δρόμος που φτιάχτηκε το 321 π.Χ. και συνδέει το Μπρίντιζι στη Νοτιοανατολική Ιταλία με τη Ρώμη.

Η ιταλική κυβέρνηση ελπίζει με αυτή την κίνηση να στρέψει την προσοχή των τουριστών στις περιφέρειες και να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση κλασικών προορισμών, όπως η Βενετία, η Φλωρεντία και η Ρώμη. Ακόμα μία πρωτοβουλία της ιταλικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου τουρισμού είναι η διάθεση φάρων για τη μετατροπή τους σε ξενοδοχεία μπουτίκ, εστιατόρια ή μουσεία. Αρκετοί από αυτούς τους φάρους βρίσκονται στις ακτές της Σαρδηνίας ή σε απότομες βουνοπλαγιές με θέα ακτογραμμές της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ