ΚΟΣΜΟΣ

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ένα αγνώστων στοιχείων βλήμα

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ένα αγνώστων στοιχείων βλήμα

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ένα βαλλιστικό βλήμα μεσαίου βεληνεκούς, (MRBM), όπως γνωστοποίησε η Νότια Κορέα και μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, πυροδοτώντας νέες εντάσεις στην περιοχή.

Το Γραφείο Αρχηγών Προσωπικού της Νότιας Κορέας ανέφερε σε δήλωσή του ότι «το βλήμα εκτοξεύθηκε από την περιοχή "Pukchang", από την οποία η Πιονγιάνγκ είχε δοκιμάσει να εκτοξεύσει ένα άλλο βλήμα τον προηγούμενο μήνα αλλά απέτυχε».

Παρότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής, στοιχεία για το συγκεκριμένο βλήμα, το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ανέφερε ότι δεν πρόκειται για διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο. Στρατιωτικός αξιωματούχος της Νότιας Κορέας αρνήθηκε, σύμφωνα με το Reuters, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα.

2017 04 26T090620Z 164493458 RC15958F4100 RTRMADP 3 NORTHKOREA USA 1

(Πηγή: KCNA/Handout via REUTERS)

Το βλήμα, σύμφωνα με το CNNi, πέταξε για περίπου 30 λεπτά και κατέληξε στη θάλασσα, 60 μίλια νότια της ρωσικής επαρχίας Βλαδιβοστόκ.

Ο Λευκός Οίκος στο πρώτο του σχόλιο ανέφερε ότι ενημερώθηκε για το περιστατικό και πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι το συγκεκριμένο βλήμα έχει «μικρότερη εμβέλεια από κάθε άλλο βλήμα που εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα τους τελευταίους τρεις μήνες».

«Γνωρίζουμε ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ένα (MRBM). Αυτό το σύστημα, το οποίο δοκιμάστηκε τελευταία φορά τον Φεβρουάριο, έχει μικρότερο βεληνεκές σε σχέση με τους πυραύλους που δοκιμάστηκαν τις τρεις τελευταίες φορές από την Πιονγιάνγκ» ανέφερε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βόρεια Κορέα έχει δοκιμάζει να εκτοξεύσει επτά φορές, τουλάχιστον δέκα πυραύλους, από την ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον περασμένο Ιανουάριο. Από την πλευρά της η Ιαπωνία εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της προς την Βόρεια Κορέα για την πυραυλική δοκιμή και όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα, το Τόκιο δεν θα ανεχτεί τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις.

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα της Βόρειας Κορέας στην επόμενη Σύνοδο των G7.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ