ΚΟΣΜΟΣ

Ένας ανθρωπος εκτοπίζεται κάθε δευτερόλεπτο λόγω συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών

Ένας ανθρωπος εκτοπίζεται κάθε δευτερόλεπτο λόγω συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών
REUTERS/ Alkis Konstantinidis

Περισσότεροι από 31 εκατομμύρια άνθρωποι -ένας άνθρωπος το δευτερόλεπτο— εκτοπίστηκαν στη χώρα τους το 2016 λόγω συγκρούσεων και φυσικών καταστροφών, ανέφερε μια οργάνωση βοήθειας. Οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν εκτός εάν οι υποκείμενοι λόγοι, όπως η κλιματική αλλαγή και η πολιτική αναταραχή αντιμετωπιστούν.

Σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, εκτοπίστηκαν λόγω συγκρούσεων, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Παρακολούθησης Εσωτερικών Εκτοπισμών (IDMC), που είναι τμήμα του Norwegian Refugee Council (Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων).

prosfuges

REUTERS

Άλλα 24 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως στην Ασία, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μεταβούν σε άλλη περιοχή της χώρας λόγω φυσικής καταστροφής, όπως είναι οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, ανέφερε το IDMC σε έκθεσή του.

640x640

640x640 1
640x640 2

πηγή: REUTERS/Santiago Osorio

Αντίθετα από ό,τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες, που ζητούν άσυλο σε άλλες χώρες, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι (IDPs) παραμένουν στη χώρα τους και δεν μπορούν να διεκδικήσουν διεθνή προστασία, σημειώνει το IDMC.

Για τον λόγο αυτόν, το θέμα των IDPs παραβλέπεται συχνά έως ότου οι ανθρωπιστικές κρίσεις ξεχυθούν πέρα από τα σύνορα, δήλωσε η διευθύντρια του IDMC, Αλεξάντρα Μπίλακ.

03 05 40 image 95

Reuters: ΑΠΕ-ΜΠΕ / φωτό αρχείου

«Μπορεί εύκολα να βρεθεί εκτός ατζέντας λόγω του ότι οι εθνικές κυβερνήσεις σε μερικές περιπτώσεις δεν θέλουν να το παραδεχθούν και οπωσδήποτε δεν θέλουν κανείς απέξω να αρχίσει να ερευνά τις υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους», δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation.

Το 2016, οι περισσότεροι άνθρωποι που ξεριζώθηκαν λόγω συγκρούσεων καταγράφηκαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, με 922.000 να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ακολουθούμενοι από ανθρώπους από τη Συρία (824.000) και από το Ιράκ (659.000).

Capture n56

πηγή: Twitter/ ‏@Awad_Amin

Όμως οι φυσικές καταστροφές εκτόπισαν τριπλάσιο αριθμό ανθρώπων σε σχέση με τις συγκρούσεις, με περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους στην Κίνα να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ακολουθούμενοι από τις Φιλιππίνες με σχεδόν 6 εκατομμύρια ανθρώπους και την Ινδία με σχεδόν 2,5 εκατομμύρια.

kina

πηγή: reuters

Η Μπίλακ δήλωσε πως οι διαμορφωτές πολιτικής χρειάζεται επειγόντως να αντιμετωπίσουν τις ριζικές αιτίες του εκτοπισμού και να επικεντρώσουν περισσότερο την προσοχή τους στους εσωτερικά εκτοπισμένους, καθώς μπορεί να διαφύγουν σε άλλες χώρες αν η κατάστασή τους επιδεινωθεί.

2017 04 15T114937Z 294412249 RC1B52519040 RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS RESCUE

πηγή: REUTERS/Darrin Zammit Lupi/φωτογραφία αρχείου

«Οι άνθρωποι που εκτοπίζονται για μακρές χρονικές περιόδους και αντιμετωπίζουν τεράστιες απειλές στην καθημερινή προστασία και ασφάλειά τους θα χρειαστεί τελικά να ζητήσουν προστασία αλλού, αν δεν την έχουν στη χώρα τους», είπε.

Εκατομμύρια Σύροι εκτοπίστηκαν εσωτερικά στη διάρκεια των πρώτων χρόνων του πολέμου, είπε η Μπίλακ, αλλά μόλις το 2014 και το 2015 άρχισαν να φεύγουν από τη χώρα σε μεγάλους αριθμούς, προκαλώντας τη μεγαλύτερη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Δεν δαπανώνται αρκετά χρήματα για την αποτροπή, ενώ πολύ περισσότερα δαπανώνται για τα συμπτώματα αυτών των κρίσεων», είπε.

2017 04 24T152037Z 542275457 RC1BA8AB2D50 RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS GREECE

REUTERS/Alkis Konstantinidis

«Η κλιματική αλλαγή, για παράδειγμα, θα προκαλέσει στο μέλλον πιο ακραία καιρικά φαινόμενα... τα οποία θα ασκήσουν πίεση στους πόρους, που θα οδηγήσουν σε περισσότερες συγκρούσεις και θα συνεισφέρουν σε αυτό τον φαύλο κύκλο των εκτοπισμών», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ