ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώτη επίσκεψη του Ντουτέρτε στη Ρωσία - Με ποιούς θα συναντηθεί και τι θα συζητηθεί

Η πρώτη επίσκεψη του Ντουτέρτε στη Ρωσία - Με ποιούς θα συναντηθεί και τι θα συζητηθεί
REUTERS/Samrang Pring

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε αναχωρεί την Δευτέρα για τη Μόσχα, όπου θα πραγματοποιήσει πενθήμερη επίσκεψη και θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και πλήθος αξιωματούχωνΗ επίσκεψή του θεωρείται ως μία προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του... μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Σε ομιλία του πριν την αναχώρηση τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, που ανέλαβε επικεφαλής του κράτους τον Ιούνιο του 2016, χαιρέτισε την επίσκεψη ως «ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση των Φιλιππίνων και της Ρωσίας», περιγράφοντας το ταξίδι αυτό ως μια «ευκαιρία να διορθωθεί η στρατηγική που είχαν ακολουθήσει οι προηγούμενοι ηγέτες της χώρας του.

«Υπάρχουν ευκαιρίες συνεργασίας που δεν μπορούν να αγνοηθούν», είπε χαρακτηριστικά ο Ντουτέρντε, όπως αναφέρει το CNNi. Επιβεβαίωσε μάλιστα την αποφασιστικότητά του να διευρύνει τους ορίζοντες για μια φιλία», ενώ τόνισε ότι το «γεωγραφικό αποτύπωμα» της Ρωσίας καθώς και το «στρατηγικό ενδιαφέρον της στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού» είναι λόγοι επέκτασης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

2016 11 20T090642Z 2126065322 S1AEUNWVXYAA RTRMADP 3 APEC SUMMIT PHILIPPINES RUSSIA

Πηγή: Reuters/Φωτογραφία αρχείου

Την ίδια ώρα, οι σχέσεις των Φιλιππίνων με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περάσει από αρκετά κύμματα. Χαρακτηριστικά, πέρυσι, καταφέρθηκε κατά του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντάς τον «π... γιο», ενώ του είχε ‘ευχηθεί’ «να πάει στην κόλαση». Ο λόγος για την έκρηξη αυτή, ήταν η άρνηση των ΗΠΑ να πουλήσουν οπλισμό στη χώρα του. Μάλιστα, είχε πει πως δεν έχει πια κανένα σεβασμό προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή δεν εκτιμούν τον αγώνα του κατά των ναρκωτικών, χαρακτηρίζοντας όσους τον κατακρίνουν «ανόητους».

Σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει την ένταση, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε πριν από περίπου δύο μήνες με τον Ντουτέρτε, τον προσκάλεσε στην Ουάσιγκτον. Ο Λευκός Οίκος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το αν το ενδεχόμενο αυτό είναι εφικτό. Τόνισε όμως πως ο Τραμπ θέλει να επισκεφθεί τον Νοέμβριο τις Φιλιππίνες στο πλαίσιο δύο Συνόδων Κορυφής με άλλες χώρες της Ασίας.

Η πρώτη επίσκεψη

2016 11 20T085836Z 178060055 S1AEUNWVFGAA RTRMADP 3 APEC SUMMIT PHILIPPINES RUSSIA

Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των Φιλιππίνων θα επισκεφτεί τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη και σύμφωνα με όσα δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Νατιβιντάτ η επίσκεψη «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών».

Πηγή: Reuters/Φωτογραφία αρχείου

Σύμφωνα με την ίδια, στις πρώτες δύο μέρες της επίσκεψής του, ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ θα δώσει και ομιλία στο κρατικό ινστιτούτο διεθνών σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), σχετικά με την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική των Φιλιππίνων και «τις ιδέες του σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη και ασφάλεια, ειδικά στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού».

Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν –τον οποίο στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει ως τον «ήρωά του»- ενώ θα συναντήσει και Φιλιππινέζους που έχουν εγκατασταθεί στην Ρωσία.

Το ταξίδι, στο οποίο θα συμμετάσχει και εμπορική αντιπροσωπεία, αναμένεται να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας, της νομικής βοήθειας, του τουρισμού, της «ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας» και των πολιτιστικών ανταλλαγών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ