ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέι πήρε πίσω προεκλογική της δέσμευση γιατί έπεσε στις δημοσκοπήσεις

Η Μέι πήρε πίσω προεκλογική της δέσμευση γιατί έπεσε στις δημοσκοπήσεις
REUTERS/Toby Melville

Οι έντονες αντιδράσεις του σχεδίου της Τερέζα Μέι οι πιο γηραιοί πολίτες να πληρώνουν περισσότερα για κοινωνική πρόνοια, μείωσε κατά το ήμισυ το προβάδισμα που απολάμβανε το Συντηρητικό Κόμμα στις δημοσκοπήσεις μέσα σε λίγες ημέρες. Για αυτό το λόγο η Βρετανίδα πρωθυπουργός υπαναχώρησε δημόσια σε αυτή της την προεκλογική δέσμευση.

Η Μέι είχε μιλήσει την Πέμπτη για τα σχέδιά της ορισμένοι ηλικιωμένοι πολίτες να πληρώνουν περισσότερα για να καλύπτονται τα κόστη της πρόνοιας και της περίθαλψής τους, πριν σπεύσει τη Δευτέρα, να πει ότι θα υπάρχει ένα όριο για αυτό.

Μάλιστα, σε μια προεκλογική εκδήλωση, η Μέι εμφανίστηκε εκνευρισμένη όταν της έγινε η ερώτηση αν υπαναχώρησε.

640x640 8

REUTERS/Toby Melville

Ειδικότερα, έξι δημοσκοπήσεις μέσα στις τελευταίες τρεις ημέρες κατέγραψαν όλες ανεξαιρέτως τη συρρίκνωση του μεγάλου προβαδίσματος του Συντηρητικού Κόμματος έναντι των Εργατικών κατά 2 ως 9 εκατοστιαίες μονάδες, παρότι όλες καθιστούν σαφές πως η Μέι και οι Τόρις θα επικρατήσουν στην αναμέτρηση.

Η Μέι είπε πως οι αντίπαλοί της, κυρίως ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, προσπαθεί να φοβίσει τους ηλικιωμένους ψηφοφόρους κάνοντας «ψευδείς ισχυρισμούς» για το σχέδιό της να μεταφερθεί σε αυτούς το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της φροντίδας, από ένα εισοδηματικό επίπεδο και πάνω τουλάχιστον.

Το μέτρο, το οποίο οι αντίπαλοί της αποκαλούν καυστικά «φόρο άνοιας» εκφράζονται φόβοι πως θα μπορούσε να αναγκάσει ένα μέρος των συνταξιούχων ακόμη και να πουλήσουν τα σπίτια τους για να καλύψουν το κόστος της περίθαλψής τους, αντί να τα κληροδοτήσουν στους απογόνους τους.

640x640 10

REUTERS/Toby Melville

«Θα εγγυηθούμε ότι κανένας δε θα χρειαστεί να πουλήσει το οικογενειακό του σπίτι για να πληρώσει για περίθαλψη», σημείωσε η Μέι, που διεξάγει προεκλογική εκστρατεία στην Ουαλία, τονίζοντας πως: «Θα διασφαλίσουμε πως θα ισχύει ένα ξεκάθαρο όριο στο τι θα καλείται να πληρώνει ο κόσμος».

Πάντως, δημοσκόπηση της ICM που δημοσίευσε τη Δευτέρα η εφημερίδα Guardian, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατέδειξε ότι το προβάδισμα των Συντηρητικών συρρικνώθηκε στις 14 εκατοστιαίες μονάδες, από 20 πριν από μία εβδομάδα. Συγκεκριμένα, δίνει στο Συντηρητικό Κόμμα ένα 47%, έναντι ενός 33% των Εργατικών.

«Μετά την παρουσίαση των κομματικών προγραμμάτων, οι δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου κατέδειξαν ότι οι Εργατικοί έχουν αναζωογονηθεί, αν και ακόμη βρίσκονται σε απόσταση», σύμφωνα με τον Μάρτιν Μπουν, τον διευθυντή της ICM.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ