ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο ηθοποιός Ρότζερ Μουρ

Πέθανε ο ηθοποιός Ρότζερ Μουρ
REUTERS/Neil Hall/File

Ο σερ Ρότζερ Τζωρτζ Μουρ γνωστός στον ρόλο του μυστικού πράκτορα Τζέιμς Μποντ τον οποίο ενσάρκωσε σε επτά κινηματογραφικές ταινίες, μεταξύ του 1973 και του 1985, έφυγε από τη ζωή έπειτα από μια μεγάλη μάχη με τον καρκίνο.

Αυτό ανακοίνωσε η οικογένεια του ηθοποιού με μια λιτή ανακοίνωση στο Twitter, γράφοντας πως είναι συντετριμμένοι από τον χαμό του. «Με βαριά καρδιά πρέπει να ανακοινώσουμε τον θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα, Σερ Ρότζερ Μουρ, σήμερα στην Ελβετία έπειτα από μια σύντομη αλλά θαρραλέα μάχη ενάντια στον καρκίνο» έγραψαν τα παιδιά του ηθοποιού. «Η αγάπη που δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ήταν τόσο μεγάλη που είναι αδύνατο να την περιγράψουμε με λέξεις» ήταν το μήνυμα της κόρης του Ντέμπορα και των γιων του Τζέφρι και Κρίστιαν στο δελτίο τύπου.

Ο Ρότζερ Μουρ έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Γκστάαντ (καντόνι της Βέρνης), όπου διαμένουν πολλοί εύποροι και διάσημοι, προτού μετακομίσει στο καντόνι του Βαλέ, στο Κρανς Μοντάνα, θέρετρο χειμερινών διακοπών που προσελκύει το διεθνές τζετ σετ. Πρότυπο του Εγγλέζου τζέντλεμαν, ο Ρότζερ Μουρ έγινε ευρέως γνωστός από την τηλεοπτική σειρά «ο Άγιος» για να παγιώσει την φήμη του χάρη στον ρόλο του Τζέιμς Μποντ.

Roger Moore james bond BW copy

Ενσάρκωσε τον διάσημο πράκτορα 007 σε επτά ταινίες, από το «Ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν» ("Live and Let Die") το 1973 έως το «Επιχείρηση Κινούμενος Στόχος» ("A view to a kill") το 1985.

Εντούτοις είχε κριθεί «πολύ όμορφος» κι επομένως απορρίφθηκε για τον πρώτο 007 τον "Dr No" (1962). Αφού ο Σον Κόνερι ένιωσε ότι κουράστηκε από τον ρόλο του γόη των μυστικών υπηρεσιών που αγαπούσε ιδιαίτερα τον κίνδυνο και τις γυναίκες, ο Ρότζερ Μουρ πήρε τα ηνία.

Ως ο «τέλειος τζέντλεμαν» πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά «ο Άγιος» που παίχτηκε από το 1962 έως το 1969. Ο ρόλος του Σάιμον Τέμπλαρ του χάρισε παγκόσμια επιτυχία, η οποία επιβεβαιώθηκε κι από μια άλλη τηλεοπτική σειρά, τους «The Persuaders!» (1971-1972).

Γοητευτικός καρδιοκατακτητής στη μεγάλη οθόνη, ο Ρότζερ Μουρ είχε πολλές κατακτήσεις στο ωραίο φύλο και στην πραγματική ζωή. Παντρεύτηκε 4 φορές. Η Ιταλίδα Λουίζα Ματιόλι, η τρίτη του σύζυγος, του χάρισε τρία παιδιά.

Ο Ρότζερ Μουρ γεννήθηκε την 14η Οκτωβρίου του 1927 στο νότιο Λονδίνο. Ο πατέρας του ήταν αστυνομικός, η μητέρα του νοικοκυρά. Ο ίδιος θεωρούσε ότι ο σπουδαιότερος ρόλος του ήταν εκείνος που είχε αναλάβει για τη Unicef. Αφού έγινε πρεσβευτής καλής θέλησης της Unicef το 1991, ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο με την ιδιότητα αυτή.

Παρέδωσε το ρόλο του Μποντ στον Τίμοθι Ντάλτον και κατόπιν ο Ρότζερ Μουρ βγήκε εν μέρει στη σύνταξη. Έζησε πλουσιοπάροχα και ταξίδευε μεταξύ του Λος Άντζελες, της Ελβετίας και της νότιας Γαλλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ