ΚΟΣΜΟΣ

Ένας νεκρός και 9 νοσηλεύονται από κατανάλωση νάτσος

Ένας νεκρός και 9 νοσηλεύονται από κατανάλωση νάτσος
CNNi/CDC

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και εννέα ακόμη παραμένουν σε νοσηλεία στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια, καθώς έφαγαν μολυσμένο τυρί νάτσος το οποίο αγόρασαν από ένα πρατήριο βενζίνης και το οποίο τους προκάλεσε αλλαντίαση.

Το υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια (CDPH) αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το τυρί που κατανάλωσαν οι πολίτες βρέθηκε θετικό σε τοξίνες που απελευθερώνονται από τα βακτήρια που προκαλούν τη συγκεκριμένη ασθένεια. Το CDPH αναφέρει ακόμη ότι δεν θεωρείται ότι υπάρχει απειλή για το καταναλωτικό κοινό καθώς το μολυσμένο λιωμένο τυρί αποσύρθηκε από την αγορά στις 5 Μαΐου.

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά πολύ σοβαρή ασθένεια που μεταδίδεται μέσω των τροφίμων, ή από επαφή με μολυσμένο χώμα, ή μέσα από μια ανοικτή πληγή. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν θολή όραση, πρήξιμο στα βλέφαρα, δυσκολία στην ομιλία και παράλυση, μεταξύ άλλων. Σε ορισμένες ωστόσο περιπτώσεις, μπορεί να αποδειχτεί και θανατηφόρα. Κατά μέσο όρο, τα συμπτώματα της τροφικής αλλαντίασης εμφανίζονται μεταξύ 12 και 36 ωρών μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής.

Το CNNi ήρθε σε επαφή με το τοπικό δίκτυο KTXL, το οποίο είχε επικοινωνήσει με την Λαβίνια Κέλλυ, που είχε νοσηλευτεί στις 21 Απριλίου, αφού είχε καταναλώσει το συγκεκριμένο τυρί στις 21 Απριλίου. Όπως αναφέρει η αδελφή της: «Το τηλέφωνο μου χτύπησε και ήταν η ίδια, ωστόσο δεν μπορούσε να αρθρώσει ούτε μια λέξη». Όπως περιγράφει, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε είναι ότι η αδελφή της θα πέθαινε. Η γυναίκα ευτυχώς σώθηκε καθώς έφτασε έγκαιρα στο νοσοκομείο, όπου και παρέμεινε για τρεις εβδομάδες.

Αν και στο συγκεκριμένο βενζινάδικο είχε απαγορευτεί η πώληση παρασκευασμένων τροφίμων, από τις 5 Μαΐου, επετράπη στους ιδιοκτήτες τρεις μέρες αργότερα να συνεχίζουν να διαθέτουν προσυσκευασμένα τρόφιμα, αφού αποσύρθηκαν τέσσερα πακέτα του συγκεκριμένου τυριού.

1 dead and 9 hospitalized with botulism after eating nacho cheese sauce

By Dakin Andone and Kevin Flower, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ