ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανός βετεράνος βρήκε το χαμένο βραχιόλι του 73 χρόνια μετά την απόβαση στη Νορμανδία

Αμερικανός βετεράνος βρήκε το χαμένο βραχιόλι του 73 χρόνια μετά την απόβαση στη Νορμανδία
REUTERS/ file photo

Μετά από 73 ολόκληρα χρόνια από την αποβίβασή του στη Νορμανδία το 1944, ένας Αμερικανός βετεράνος πολέμου βρήκε σήμερα το βραχιόλι που είχε χάσει εκεί τότε. Συγκεκριμένα, το βραχιόλι εντόπισε ένας ερασιτέχνης συλλέκτης, κάτοικος της πόλης Σαιντ Μερ Εγκλιζέ, ο οποίος το επέστρεψε στον κάτοχό του.

«Το ανακάλυψα τον Φεβρουάριο σε μια πλαγιά στο Ιεβίλ. Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να εντοπίσω τον 93χρονο ιδιοκτήτη του. Συνομιλήσαμε στο Skype στα τέλη Απριλίου και αναγνώρισε το βραχιόλι. Συγκινήθηκε καθώς μου εξήγησε ότι του το είχε κάνει δώρο η μητέρα του, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ευρώπη κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο Μάθιου Ντελαμότ, οδηγός σε μουσείο του Αζεβίλ.

Έπειτα από τη συνομιλία αυτή, ο 93χρονος βετεράνος Χιλ, που ζει στις Συρακούσες της Νέας Υόρκης «έλαβε» το βραχιόλι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μισέλ Βάλτος, βιβλιοθηκάριος στις Συρακούσες που διευκόλυνε τον Ντελαμότ να βρει τον Χιλ.

Η Αμερικανίδα οργάνωσε στην βιβλιοθήκη της την συνομιλία μέσω Skype μεταξύ του Ντελαμότ και του βετεράνου με την παρουσία τοπικών μέσων ενημέρωσης, όπως είχε υποδείξει ο Νορμανδός οδηγός.

Ο βετεράνος, η σύζυγος του οποίου απεβίωσε πρόσφατα, σύμφωνα με την Βάλτος, δεν ήταν σε θέση να παραχωρήσει συνέντευξη.

Ο Ντελαμότ επικοινώνησε με την Βάλτος δίνοντας τον σειριακό αριθμό που αναγραφόταν στο βραχιόλι και έπειτα από διασταύρωση με τα εθνικά αρχεία της αμερικανικής υπηρεσίας (NARA), ο αριθμός 12121290 αντιστοιχούσε στην πραγματικότητα σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, στον Τζον Ε. Χιλ, γεννημένος το 1923, που παντρεύτηκε το 1942 στις Συρακούσες.

Οι στρατιώτες συχνά χάραζαν τον σειριακό αριθμό στα προσωπικά τους αντικείμενα, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κριστόφ Πριμ, ιστορικός στο Μουσείο της Καέν.

Ο Ντελαμότ δήλωσε πως «έστειλε δεκάδες μηνύματα σε ανθρώπους που έφεραν το ίδιο όνομα», στο facebook και σε εξειδικευμένους ιστοτόπους, πριν σκεφτεί να καλέσει την βιβλιοθήκη των Συρακουσών.

Ο Χιλ αποβιβάστηκε στις 7 Ιουνίου στην παραλία Ομάχα, μία από τις κωδικές ονομασίες που είχαν δοθεί για έναν από τους πέντε τομείς του σχεδίου των συμμάχων, για την απόβαση της Νορμανδίας. Εξήγησε κατά την συνομιλία του με τον Ντελαμότ στο Skype ότι είχε βάλει το βραχιόλι στην τσέπη του τζάκετ του, όταν αυτό εκλάπη.

Ο ερασιτέχνης συλλέκτης έστειλε στις Συρακούσες το βραχιόλι με ένα κουτί γλυκισμάτων από το Σαιντ Μερ Εγκλιζέ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ