ΚΟΣΜΟΣ

Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει δράση κατά του ISIS

Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει δράση κατά του ISIS
REUTERS/Christian Hartmann

Οι 28 χώρες μέλη του NATO αποφάσισαν σήμερα Τετάρτη να ενταχθούν κι επίσημα ως συμμαχία στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που διεξάγει επιχειρήσεις στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Αυτό δήλωσε διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η απόφαση, η οποία εγκρίθηκε σε επίπεδο πρεσβευτών των 28 χωρών μελών της ατλαντικής συμμαχίας, «απομένει ακόμη να εγκριθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων» κατά τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Νωρίτερα, Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει ότι δεν είναι σίγουρο πως η συμμαχία θα ενταχθεί στον συνασπισμό αυτό. «Περιμένω ότι οι σύμμαχοι θα δραστηριοποιηθούν και θα δεχθούν να κάνουν περισσότερα στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας», έπειτα από την «ιδιαίτερα βάναυση» επίθεση στο Μάντσεστερ, είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ, οι οποίες ηγούνται του διεθνούς συνασπισμού που από το 2014 διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, ζητούν εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο να γίνει το ΝΑΤΟ πλήρες μέλος του συνασπισμού αυτού.

Καθεμιά από τις 28 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ είναι ήδη σε ατομικό επίπεδο μέλος αυτού του συνασπισμού. Όμως, 24 ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής, «εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε συζητήσεις για το αν το ΝΑΤΟ οφείλει να γίνει πλήρες μέλος του συνασπισμού», είχε δηλώσει ο Στόλτενμπεργκ.

Χώρες όπως η Ιταλία ή η Γαλλία εξέφρασαν φόβους ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε την εικόνα του ΝΑΤΟ, η συμμετοχή του οποίου στα πλήγματα στη Λιβύη το 2011 έχει αφήσει κακές μνήμες στον αραβικό κόσμο, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή που επικαλείται το AFP.

«Υπάρχει ο κίνδυνος σταδιακά οι άνθρωποι να θεωρήσουν πως τα πλήγματα του συνασπισμού είναι πλήγματα του ΝΑΤΟ και της Δύσης», εξήγησε η πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ