ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικό πολεμικό πλοίο προκαλεί την Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα (pics)

Αμερικανικό πολεμικό πλοίο προκαλεί την Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα (pics)
Kryzentia Weiermann/Courtesy U.S. Navy/Handout via REUTERS

Ένα πολεμικό πλοίο του αμερικανικού Ναυτικού προσχώρησε εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων ενός τεχνητού νησιού που οικοδόμησε η Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα, είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι την Τετάρτη, στην πρώτη πράξη της κυβέρνησης Τραμπ που αμφισβητεί την κυριότητα του Πεκίνου στον στρατηγικό θαλάσσιο διάδρομο.

Μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, οι αξιωματούχοι είπαν ότι το πλοίο USS Dewey έπλευσε κοντά στον ύφαλο Μίστσιφ στις νήσους Σπράτλι, που ανήκει σε μια σειρά νησίδων, υφάλων και σκοπέλων το νομικό καθεστώς των οποίων αποτελεί αντικείμενο διαμάχης μεταξύ της Κίνας και των γειτονικών της χωρών.

Η ονομαζόμενη επιχείρηση ελευθερίας διάπλου, που αναμένεται να εξοργίσει την Κίνα, εκτελείται ενώ ο Τραμπ αποζητά τη συνεργασία του Πεκίνου για να περιοριστούν τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα χωρικά ύδατα γενικά θεωρούνται ότι εκτείνονται έως τα 12 ναυτικά μίλια την ακτογραμμή ενός κράτους.

Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ήταν η πρώτη επιχείρηση κοντά σε έδαφος που περιλαμβάνεται σε μια απόφαση που έλαβε πέρυσι διεθνές διαιτητικό δικαστήριο στη Χάγη εις βάρος της Κίνας. Το δικαστήριο κατέρριψε τους ισχυρισμούς της Κίνας ότι κατέχει κυριαρχικά δικαιώματα σε μεγάλες περιοχές της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

KINA 2

(Kryzentia Weiermann/Courtesy U.S. Navy/Handout via REUTERS)

Οι ισχυρισμοί της Κίνας για τη Θάλασσα, την οποία διαπλέουν πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα συνολικής αξίας περίπου 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (4,4 τρις ευρώ) το χρόνο, έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση από το Βιετνάμ, τη Μαλαισία, το Μπρουνέι, την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες.

Ο ειδικός επί της Νότιας Σινικής Θάλασσας Γκρεγκ Πόλινγκ, που κατοικεί στις ΗΠΑ και εργάζεται στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, είπε ότι η επιχείρηση ήταν και η πρώτη που εκτελέστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες κοντά σε ένα τεχνητό νησί οικοδομημένο από την Κίνα το οποίο δεν δικαιούται να έχει χωρικά ύδατα κατά τη διεθνή νομοθεσία.

Ο ύφαλος Μίστσιφ δεν δικαιούται εγχώρια ύδατα διότι βρισκόταν υπό την επιφάνεια της θάλασσας την πλημμυρίδα προτού οικοδομηθεί από την Κίνα, και δεν βρίσκεται αρκετά κοντά σε άλλη νησίδα που δικαιούται να έχει εγχώρια ύδατα, είπε ο Πόλινγκ.

Το βασικό ερώτημα, είπε, είναι εάν το αμερικανικό πολεμικό πλοίο είχε προκαλέσει πραγματικά την Κίνα θέτοντας σε λειτουργία το ραντάρ του ή έκανε χρήση ελικόπτερου ή πλοιάριου, πράξεις που απαγορεύονται σε χωρικά ύδατα σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ