ΚΟΣΜΟΣ

Τουσκ: Δεν βρήκαμε κοινή θέση με τον Τραμπ για τη Ρωσία

Τουσκ: Δεν βρήκαμε κοινή θέση με τον Τραμπ για τη Ρωσία
REUTERS/Jonathan Ernst

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν διαφορετικές απόψεις για την Ρωσία, την κλιματική αλλαγή και το παγκόσμιο εμπόριο, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τις συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες με τον ένοικο του Λευκού Οίκου.

Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι δύο τους συμφώνησαν ως προς την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατικής βίας και ως προς τις σχέσεις με την Ουκρανία:

«Συζητήσαμε εξωτερική πολιτική, ασφάλεια, κλίμα και εμπορικές σχέσεις», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Η αίσθησή μου είναι ότι συμφωνήσαμε σε πολλούς τομείς, πρώτον και κυριότερον στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

BRYKSELLES 2

(REUTERS/Eric Vidal)

«Αλλά ορισμένα θέματα παραμένουν ανοικτά όπως το κλίμα και το εμπόριο και δεν είμαι και εκατό τοις εκατό σίγουρος ότι μπορούμε να πούμε σήμερα- "να πούμε" σημαίνει εγώ και ο πρόεδρος- ότι έχουμε κοινή θέση, κοινή άποψη, για την Ρωσία, παρά το γεγονός ότι όταν φθάνουμε στην Ουκρανία φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή», είπε ο Τουσκ.

«Το βασικό μου μήνυμα στον κ. Τραμπ ήταν ότι αυτό που δίνει στην συνεργασία και την φιλία μας την πιο βαθιά τους έννοια είναι οι θεμελιώδεις δυτικές αξίες, όπως η ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας...Ο σημαντικότερος στόχος σήμερα είναι η ενοποίηση όλου του ελεύθερου κόσμου γύρω από τις αξίες του και όχι μόνο γύρω από τα συμφέροντά του», εξήγησε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε δεκτός από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ στην συνέχεια προστέθηκε στην συνάντηση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η συνάντηση διευρύνθηκε αργότερα με την συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

BRYKSESEE SMES ASADSFSD

REUTERS/Francois Lenoir

ΔΗΜΟΦΙΛΗ